Sport
BJELOBRĐANIMA STANKA NIJE DOBRO SJELA

Upravo uhvatili pobjednički ritam, a onda je sve stalo
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Korona zaustavila natjecateljski uspon BSK-a i postavljanje umjetnog travnjaka

Kažu kako je druga sezona teža od premijerne. Često i presudna pri etabliranju u višem natjecateljskom razredu, a za nogometni klub iz Bijelog Brda aktualni državni drugoligaški povijesni je doseg. Gotovo nevjerojatan, posebice jer je klub iz mjesta, 15-ak kilometara istočno od Osijeka, u 85 godina postojanja veliku većinu obitavao u (naj)nižim državnim razredima. Uspon je, prije 15-ak godina, počeo dolaskom Jove Vukovića na čelo BSK-a i traje stalno unatoč brojnim suprotnim prognozama te prethodnim sudbinama sličnih malih sredina bez igračke baze koje su mnoge nestale nakon tih, mahom kratkotrajnih, meteorskih uspona.

Brojne promjene
S trećeligaškim, pak, višegodišnjim iskustvom pretprošloga su ljeta "žuto-plavi" počeli stjecati drugoligaška iskustva i nastavili su u tom ritmu ove sezone čiji je prvi dio bio preslika debitantskoga. BSK se, naime, ponovno nalazi u borbi za ostanak koja je u nastavku prvenstva Druge HNL povjerena treneru s prvoligaškim iskustvom Tomislavu Steinbrückneru nakon što su jesensku dionicu za kormilom ravnopravno rasporedili Aleksandar Borojević i Denis Krstanović. Potonji je desetljetna klupska konstanta i desna ruka predsjedniku koji mu je dao široke ovlasti u transferima igrača. U tome je kontekstu zimus bilo prilično prometno nakon čega su otišli: Jelić (Dinamo, Vranje), Ptiček (Rogaška, Slatina), Blatančić (Slavija, Pleternica), Orčić (Bačka, Subotica) i Košanin (Srbija), a došli: Gavrić (Thor, Island), Kovačević (Vojvodina, Novi Sad), Aleksić (GOŠK, Dubrovnik), Blagojević (Gorica), Raguž (Čelik, Zenica), Mijoković (Novigrad) i Gagulić (Grafičar, Osijek), kao i napadač iz Nigerije koji je BSK-u pristupio još posljednjeg dana uvjetnog zimskog prijelaznog roka (15. veljače), ali se nije pojavio i vjerojatno neće pojaviti u Bijelom Brdu jer su putovi iz Afrike "blokirani" pri čemu je i spora birokracija dala doprinos. Na nju se i inače na krajnjem istoku Hrvatske ne računa, već se oslanja na vlastite ekipirane resurse čiji optimizam potkrepljuje i već zgotovljen posao s postavljanjem umjetnog travnjaka na mjestu glavnoga koji je neodgovarajući za igranje. Naročito na drugoligaškoj razini na kojoj Bjelobrđani namjeravaju ostati.

Spremni za izazov
- Nikome nije dobro sjela aktualna stanka u natjecanju, posebice ako će ovo potrajati. Mi smo se zimus pripremali za drugoligaški ostanak, a sad je sve stalo. Načinjeni su golemi napori, od financijskog stabiliziranja, u granicama mogućnosti, do pojačavanja igračkog kadra kojemu smo htjeli osigurati i odgovarajuću podlogu za kvalitetnu igru. Osim terena, praktički, ostalo potrebno za licenciranje posjedujemo pri čemu je i momčad uvodno pokazala potencijal za ispunjenje ambicije. Nakon nes(p)retnog poraza od Osijeka II, na domaćem proljetnom otvaranju, zabilježili smo dvije dojmljive pobjede koje su nam podignule optimizam te potkrijepile uvjerenje da zavrjeđujemo trenutačni drugoligaški status. Ugled smo u međuvremenu, očito, stekli jer smo postali zanimljiva sredina mnogima izvan regije istočne Hrvatske, odnosno iz inozemstva, uključujući one s drugih kontinenata. Izvjesno je da će eventualni nastavak prvenstva izmijeniti uspostavljene odnose u konkurenciji, ali vjerujem da ćemo moći odgovoriti i tome izazovu. Stručni stožer je međusobno u svakodnevnoj komunikaciji kakva je i s igračima koji imaju individualni radni programi kako bi donekle zadržali spremu - informirao je Krstanović, koji sada ima znatno više vremena pripremiti ispite kako bi uskoro ishodio UEFA "Pro" trenersku licencu pri državnoj nogometnoj akademiji.

Dražen Lekšan
Bjelobrđani su prije prekida prvenstva uhvatili dobar ritam i krenuli s obnavljanjem terena
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike