Kultura
KONCERTNI URED ZADAR

Digitalne matineje Koncertnog ureda
Objavljeno 7. travnja, 2020.
Koncertni ured Zadar kreće s programom digitalnih matineja, na kojima će svakog četvrtka u 11 sati, počevši od 9. travnja, na svom YouTube kanalu objavljivati probrane snimke koncerata iz svoje arhive. Prva na rasporedu je Šesta simfonija slavljenika L. van Beethovena u izvedbi Zadarskog komornog orkestra pod ravnanjem Ivana Repušića s Glazbenih večeri u sv. Donatu 2016.


Šestu simfoniju Beethoven je nazvao Pastoralnom i prvi put je izveo na koncertu u Beču 1808. iako su njezine prve skice nastale još 1802. Podnaslovljena Sjećanja na seoski život, simfonija je izraz njegove ljubavi prema prirodi.


Izborom programa prve digitalne matineje stavljamo naglasak na Zadarski komorni orkestar, koji je od 2005. pod vodstvom Ivana Repušića počeo sa sustavnim i redovitim radom koji je rezultirao titulom jednog od ponajboljih hrvatskih komornih orkestara, kao i vrijednim projektima među kojima se ističe izvedba svih devet Beethovenovih simfonija, što ostaje prvorazredni događaj u zadarskom kulturnom životu.


Naglasak stavljaju i na 250. obljetnicu rođenja jednog od najvećih skladatelja koje je ljudski rod dao, koji u ovim kriznim vremenima može pružiti snagu i inspiraciju. Beethoven je glazbi dao do tada neviđen osjećaj slobode, grandioznosti i demokracije; odveo ju je iz aristokratskih salona u koncertne dvorane i postao prvi glazbeni celebrity. Njegova je glazba danas utkana u kolektivnu svijest čitavog čovječanstva - zvučna kulisa događaja poput Olimpijskih igara, ali i pada Berlinskog zida, dakako i himna Europske unije - predstavlja nam simbol slobode: kako umjetničke, političke tako i slobodne volje i slobode individualca u svim aspektima života. N.Vek.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana