Ekonomija
VOĆARI O STIMULIRANJU KRATKIH LANACA OPSKRBE:

Ovo je prilika okrenuti se domaćoj proizvodnji
Objavljeno 7. travnja, 2020.
Kako se kaže, svako zlo za neko dobro. Neke su mjere na tragu onoga za što se mi voćari zauzimamo već godinama. Tražili smo jačanje kratkih lanaca opskrbe i direktne prodaje kao i obvezu da trgovački centri moraju imati 50 % domaće robe, što god to značilo, komentirao je Stjepan Zorić, dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice, nove mjere Ministarstva poljoprivrede za pomoć poljoprivrednicima koje se odnose na stimuliranje kratkih lanaca opskrbe.

- Pozdravljamo mjere pomoći oko trženja, no malo sam skeptičan, pa se bojim da to ne bude samo populizam - kaže Zorić, koji misli da je sada prilika da ovu situaciju ozbiljno shvatimo i da se svi kao društvo okrenemo domaćoj proizvodnji.

- Situacija nije nimalo bezazlena. Ne kažem da ćemo ostati gladni, ali mogli bismo ostati bez hrane jer se može očekivati da Njemačka i Italija neće imati viška hrane i politika im neće dati da izvoze. Da se zatvore granice, što bismo mi jeli? No, ako se sada ozbiljno upustimo u ti priču, ovo bi mogao biti novi početak svih nas. Nema bez domaće proizvodnje. Kratki lanci opskrbe su neizbježni za razvoj domaće proizvodnje, baš kako smo mi predlagali, ali država treba dati novac za infrastrukturu, gradnju skladišta - kaže Zorić komentirajući kako nam bez logistike ne vrijedi ni online trgovina. R.Prusina
Možda ste propustili...

IAKO JE UKINUTA MJERA NERADNE NEDJELJE

Pevex ne radi ovog vikenda

POLJOPRIVREDA

Rast cijena proizvoda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VEĆINA PROIZVODNJE ZA DOMAĆE TRŽIŠTE

Nestanu u sivoj zoni: Nitko ne zna koliko kulena proizvodimo

2

KRIZA - JEDNIMA PROBLEM A DRUGIMA PRILIKA

Zbog teškoća u poslovanju raste broj tvrtki na prodaju

3

VRIJEDNOST DOLARA PREMA KOŠARICI VALUTA PALA I PROŠLOGA TJEDNA

Mjere za pomoć gospodarstvu EU-a potaknule rast eura