Novosti
MOBILNI TIM NA TERENU PREMA POTREBI

U Osječkoj županiji 44 oboljela, nema kršenja mjera samoizolacije
Objavljeno 29. ožujka, 2020.
U Osječko-baranjskoj županiji u nedjelju su bile registrirane ukupno 44 osobe zaražene koronavirusom.

"U posljednja 24 sata zabilježen je porast od tri novooboljele osobe, jedna na području Osijeka i dvije s našičkog područja. U Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se trenutno 13 bolesnika od kojih je devet u stacionaru, a četiri osobe su na respiratoru, no njihovo je stanje stabilno. Sve ostale osobe s pozitivnim nalazom na koronavirus koje imaju blage simptome bolesti ili su bez simptoma nalaze se u samoizolaciji u svom domu. U Općoj bolnici Našice na liječenju je jedna osoba oboljela od koronavirusa dok je dvoje novooboljelih u samoizolaciji", rekao je na nedjeljnoj konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović. Osvrnuo se Ivanović i na članke kako je KBC Osijek žarište koronavirusa.

"Broj liječnika i bolničkog osoblja u samoizolaciji ostao je nepromijenjen i također iznosi 105, a nema pozitivnih zdravstvenih djelatnika na području naše županije. Mobilni tim za uzimanje uzoraka je na terenu te prema potrebi izlazi na teren kako bi se uzeli uzorci osoba za koje se sumnja na infekciju koronavirusom ili su bliski kontakti do sada oboljelih", istaknuo je Ivanović.

Policija je u nedjelju zaprimila šest dojava o kršenju mjera samoizolacije, no sve su se, poručuju iz Stožera, pokazale kao neistinite. Također, nastavlja se s provjerom osoba u samoizolaciji metodom slučajnog odabira te je policija učinila 46 provjera i sve osobe obuhvaćene ovom provjerom poštovale su mjere samoizolacije. I dalje postoji osam stalnih policijskih punktova na ulazu u županiju, kao i 27 mobilnih na kojima je ukupno učinjeno 2280 provjera osoba koje se kreću izvan mjesta prebivališta ili stalnog boravka. Na ulazima i izlazima iz županije nije bilo kršenja ove mjere, no unutar županije policija je evidentirala 11 osoba bez propusnice.

Dr. Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice, rekao je u nedjelju kako se dva nova pacijenta vrlo vjerojatno nisu zarazila u Našicama. Riječ je o osobama koje su bile na putovanju izvan Europske unije. Prilikom povratka u Hrvatsku poštovale su sve protokole koje je prepisala struka te se od samog početka nalaze u samoizolaciji i do daljnjeg širenja zaraze ne bi trebalo doći. "Zaraženi pacijenti su dobrog zdravstvenog stanja, imaju blaže respiratorne smetnje te se prema naputcima epidemiologa nalaze u kućnoj samoizolaciji. Svi koji imaju lakše simptome, bez obzira na to što su zaraženi koronavirusom, dužni su poštovati pravila samoizolacije te ako dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja, trebaju se javiti svome liječniku te epidemiologu koji će ih uputiti na bolničko liječenje u OBŽ Našice ako je to potrebno. Pacijent koji se otprije liječi u našičkoj bolnici je u srednje teškom stanju, stabilan je, ne zahtijeva nikakvo dodatno liječenje u smislu respiratora te se očekuje poboljšanje njegova zdravstvenog stanja", rekao je dr. Šimić.
I.Alilović/M.Kunac
Tržnice i OPG-ovi
“Tržnice u Belom Manastiru, Đakovu i Osijeku od subote rade i dobro funkcioniraju, u nedjelju smo sa Zavodom za javno zdravstvo obišli tržnicu u Osijeku kako bismo napravili sve pripreme za otvaranje i otvorenog dijela tržnice i zaključak je da je tržnicu moguće otvoriti, a da se poštuju sve mjere koje su trenutno na snazi”, rekao je Ivanović. Poručio je načelnik županijskog stožera OPG-ovima i svim poljoprivrednicima koji moraju krenuti u proljetnu sjetvu da se ne brinu o izdavanju propusnica jer će se to vrlo brzo riješiti u dogovoru s lokalnim stožerima i Policijskom upravom osječko-baranjskom jer su svi u stožeru svjesni da radovi na poljima ne trpe odgodu.