Novosti
GOSPODARSKO SOCIJALNO VIJEĆE

Mirovine se neće mijenjati, ali bi plaće mogle padati
Objavljeno 27. ožujka, 2020.

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak nakon sjednice Gospodarskog socijalnog vijeća da će Vlada u nastojanju smanjenja gospodarskih i socijalnih posljedica epidemije koronavirusa voditi intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima. Vlada, kako je rekao, radi na provedbi prvoga paketa mjera. Rezultate je ocijenio ohrabrujućima, što po njemu znači da su mjere dobro prihvaćene. Za idući tjedan najavio je novi paket mjera.


Na pitanje hoće li u novim gospodarskim mjerama biti otpis određenih poreznih davanja, odgovorio je da se na mjerama radi te da će svi resori dati doprinos bilo za rezanje troškova, bilo za rasterećenje.


Novinare je zanimalo i trebaju li radnici strahovati da bi se moglo zakonodavno zadirati u njihova prava i je li spreman u tom smislu izići u susret poslodavcima, na što je odgovorio da se razni apeli proteklih dana pojavljuju na temelju glasina, a ne onoga što se radi u Vladi. No, dodao je, ako se okolnosti vezane uz epidemiju promijene i ako se bude moralo ići u smjeru zakonskih promjena, o tome će se "otvoreno razgovarati i tražiti potporu i razumijevanje svih".


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović istaknuo je da je sjednica GSV-a imala samo jednu temu - utjecaj koronavirusa na gospodarstvo u Hrvatskoj. Dodao je da njegovo ministarstvo odnosno Vlada očekuju da će se kroz socijalni dijalog donositi kvalitetne odluke, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta i ekonomije te jednostavnijeg prevladavanja svih problema s kojima se trenutno suočavamo. Na pitanje je li on pripremao radnu verziju izmjena Zakona o radu, po kojoj bi on trebao biti restriktivniji vezano uz radnička prava, odgovorio je da pandemija izaziva duboku krizu, no da se ne zna koliko će ta kriza biti duboka. Potvrdio je da su mogući svi scenariji s ekonomske i medicinske strane, kao i da Vlada priprema različite verzije pojedinih propisa te iz domene svih gospodarskih resora sve moguće scenarije u slučaju krize. Isto tako i iz domene radnih odnosa. "Svaka izmjena, zakonodavna ili nekakva drukčija koja bude predložena s naše strane bit će prokomentirana i s poslodavcima i sa sindikatima", istaknuo je Aladrović. Upitan koliko ljudi mogu biti sigurni da se plaće ili mirovine neće mijenjati, naglasio je da je, što se tiče mirovina, jedna od temeljnih odrednica u donošenju proračuna i rebalansu proračuna da primanja za svih 1,24 milijuna umirovljenika budu stabilna. "Što se plaća tiče, činjenica je da smo u određenim ekonomskim izazovima i da ne znamo do kada će trajati ti izazovi te kako će se okolina na koju smo orijentirani ekonomski nositi s tim. Zbog tog razloga ne bih isključio korekcije primanja", rekao je Aladrović.
Predsjednik GSV-a Ivan Mišetić izjavio je kako su dosadašnje mjere Vlade namijenjene za pomoć gospodarstvu dobrodošle, ali je izvjesno da neće biti dostatne i da će trebati raditi na novom paketu mjera.
Hina/D.Pav.
Josip Aladrović

ministar rada

Svaka izmjena, zakonodavna ili nekakva drukčija koja bude predložena s naše strane bit će prokomentirana i s poslodavcima i sa sindikatima
SMIRENIJA ANALIZA
Upitan je li točno da će se formirati gospodarski stožer i da će jedna od članica biti bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, Plenković je podsjetio da je prije nekoliko dana održan sastanak znanstvenika i stručnjaka koji mogu dati stručni pogled na epidemiju i "šire i smirenije analizirati procese". "Sličnu stvar želimo napraviti sa Savjetom za gospodarska pitanja te nema nikakvoga stožera i nikakvih paralelizama u donošenju odluka", rekao je premijer.