Novosti
POTVRĐENA DVA NOVA SLUČAJA KORONA VIRUSA U OSIJEKU

Neodgovorni Karlovčanin zarazio nekoliko svojih sugrađana i Zagrepčana, a onda i Osječane!
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
U ZZJZ-u se ispituje još 12 uzoraka, a planira se testirati još desetak osoba

U Osijeku su u ponedjeljak potvrđena dva novooboljela pacijenta od COVID-19 virusa, pa ih je trenutačno u Kliničkom bolničkom centru Osijek na liječenju ukupno devet. Svih devet pacijenta je stabilno, nitko nema teže simptome, a dio njih je čak u cijelosti bez simptoma.


U KBC-u Osijek napominju i kako je za potpuno izlječenje, točnije nekoliko negativnih nalaza, potrebno oko mjesec dana, što znači da će pacijenti koji su u bolnicu stigli prije deset dana tamo ostati još najmanje dva tjedna. Recimo i kako su, prema izvješću s konferencije za novinare Županijskog stožera civilne zaštite u ponedjeljak, dvije novoinficirane osobe virusom zaražene od muškarca iz Karlovca, a koji je, prema riječima osječkog epidemiologa, prof. dr. sc. Karla Kožula, već prije zarazio i nekoliko osoba u Karlovcu i Zagrebu.


"Uspjeli smo pohvatati veći dio kontakata zaražene osobe, ali to je paukova mreža i mi ih i dalje hvatamo. Izvor je jedna iznimno neodgovorna osoba iz Karlovca, koja je napravila velikih problema i na području Zagreba i Karlovca. Stoga apeliram na sve ljude koji dobiju pozitivan nalaz da budu iskreni o svim svojim kontaktima i svojim kretanjima. Samo tako možemo rješavati epidemiju i zato smo uspjeli riješiti Ernestinovo i Ivanovac jer smo dobili dobre odgovore. Sada očekujemo takvu suradnju s Osječanima. Do sada je iz KBC-a Osijek stiglo 12 uzoraka, koji se obrađuju, a vezani su uz kontakte zaraženih. Preostale prikupljamo i očekujemo još desetak testiranja", naglasio je prof. Kožul iz županijskog ZZJZ-a.


Načelnik stožera Osječko–baranjske županije, dožupan Goran Ivanović, ustvrdio je kako će nas dvoje novozaraženih zasigurno vratiti u realnost situacije u kojoj se nalazimo. "Inače, Stožer je u nedjelju cijelo poslijepodne i večer radio na uspostavi prijevoza za radnike. GPP je dobio odobrenje da smije prevoziti radnike na posao, a dodatno se razrađuje i odluka o zabrani napuštanja mjesta boravišta i objašnjenje kako će se ići na posao u slučaju da ne živite i radite u istom mjestu na području županije", najavio je Ivanović.


Recimo i kako je policija u nedjelju dobila devet dojava o kršenju samoizolacije, a za dvije osobe koje trebaju biti u samoizolaciji utvrđeno je da su pobjegle u Bosnu i Hercegovinu. Također je u nedjelju policija na pet punktova na ulazima u Osječko-baranjsku županiju utvrdila ulazak 450 osoba s područja Zagreba, koje su većinom u ovo područje došle zbog poslovnih obveza.
Župan Ivan Anušić i ovaj put poručio je svim stanovnicima Osječko-baranjske županije da se pridržavaju naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite te kako se situacija za sada dobro kontrolira. N.Z.Eberhard


Zaštita privatnosti oboljelih

Pojedini mediji prenijeli su neslužbene informacije iz kojih je prilično lako utvrditi identitet novooboljelih osoba s područja Osječko-baranjske županije, no Glas Slavonije, iako također raspolaže istim, ni u ovom, ni u budućim slučajevima neće objavljivati bilo kakve detalje koji bi ukazivali na to o komu se radi. Utvrđivanje kontakata oboljelih posao je epidemiološke službe, a njihovo stigmatiziranje i stvaranje panike nije posao medija, barem ne onih koji ga shvaćaju odgovorno i profesionalno.