Novosti
STOŽER OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

GPP uvodi izvanredan prijevoz autobusima
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
PU će izdavati samo osobne i vozačke za vozače profesionalce, a drugi građani zahtjeve mogu slati elektronskim putem

Iz osječkog su GPP-a u nedjelju navečer izvijestili kako će, iznimno, za djelatnike javnih i drugih službi te druge pravne osobe koje imaju radnu obvezu, a za čiji je rad nadležan Stožer civilne zaštite, te koji su iskazali potrebu za minimalnim uvjetima prijevoza u dovozu i odvozu za radnike koji u ovoj situaciji ipak trebaju raditi, biti organiziran izvanredni prijevoz autobusima GPP-a.



Testiranja u Osijeku

Izvanredni prijevoz bit će organiziran na način da će se dovoz na posao obavljati od 6 do 8 sati, a odvoz s posla od 14 do 18 sati te za treću smjenu od 21 do 22 sata (raspored polazaka objavljen je na web-stranici GPP-a). "Strogo se zabranjuje ulaz u vozila javnog prijevoza svim ostalim kategorijama putnika, a validacija pri ulasku je obvezna. Također je obvezna dezinfekcija ruku na ulasku u vozilu na postavljenim dozatorima te pridržavanje ranije istaknutih mjera nadležnih tijela o sprečavanju širenja zaraznih bolesti", kažu iz GPP-a, te dodaju kako vozač ne prodaje jednokratne karte niti obavlja dopunu vrijednosnih kartica. Jednokratne, dnevne i vrijednosne karte moguće je kupiti/dopuniti na prodajnim mjestima Tiska, a dostupna je i jednokratna i dnevna digitalna karta preko aplikacije Smartica.


Inače u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih osoba, Policijska uprava osječko-baranjska od ponedjeljka (23. ožujka) obustavlja rad s građanima, izdavat će se samo osobne iskaznice u opravdanim i žurnim situacijama te vozačke dozvole vozačima profesionalcima, najvažniji su to naglasci s nedjeljne konferencije za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.


Zlatko Pandžić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, izvijestio je kako je u terminu između dva obraćanja stožera odrađeno 12 testova i svi su bili negativni uključujući i ranija tri sumnjiva slučaja, koja su bila poslana na ponovno testiranje. S obzirom na situaciju koja je u Zagrebu nastala nakon nedjeljnog potresa, izvijestio je kako će osječki Zavod do daljnjega obavljati testiranja za bolnice u Vukovaru i Vinkovcima, te tako "rasteretiti potrebe u Zagrebu".


Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske, vezano uz novu odluku o novom režimu rada PU-a s građanima rekao je kako se svi ostali zahtjevi za izdavanjem određenih dokumenata mogu slati elektronskom poštom ili preko sustava e-građanin. Izvijestio je kako je u 24 sata zaprimljeno 14 dojava o kršenju samoizolacije - u pet slučajeva to je i potvrđeno, a radi se o osobama s područja Đakova, Našica, Osijeka, Donjeg Miholjca i Čepina. Dodao je kako se u samoizolaciji trenutno nalazi 990 osoba. Također, zbog provođenja mjere zabrane okupljanja na javnim površinama policija je u subotu u Osijeku "potjerala" skupinu od desetak mlađih osoba.
Potpora Zagrebu i KBC-u

Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana i predsjednik Stožera, izvijestio je kako će uz policiju, u općinama i gradovima mjere propisane za zaštitu od širenja koronavirusa provoditi i pripadnici civilne zaštite. Te osobe bit će odjevene u odore CZ-a i imat će pravovaljane iskaznice, a njihova imena bit će i u evidenciji Stožera i Policijske uprave.

S obzirom na to da je odlukom nacionalnog stožera ukinut javni međugradski i gradski prijevoz putnika, što stvara probleme tvrtkama s ovoga područja u kojima rade radnici iz okolnih mjesta, Ivanović je kazao kako se radi na rješavanju toga problema. Naposljetku, u ime Stožera uputio je snažnu podršku stanovnicima Zagreba, koje je pogodila nova tragedija, istaknuvši kako će Slavonija "za njih učiniti sve što može".


Potporu djelatnicima KBC-a Osijek pružili su članovi navijačke skupine Kohorta velikim transparentom razvijenim prekoputa bolnice.


Dario Kuštro
SPREMAN RESPIRACIJSKI CENTAR
Na subotnjoj konferenciji za novinare osječko-baranjski župan Ivan Anušić

izvijestio je o kupnji pet respiratora za osječki Klinički bolnički centar. Ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, naglasio je da je respiracijski centar u bolnici spreman, a motivacija osoblja je na visokoj razini. KBC Osijek uveo je i reorganizaciju radnog vremena liječnika, sestara i tehničara koji su posebice izloženi rizičnim pacijentima, a kako bi se u slučaju prodiranja virusa u KBC Osijek sačuvao dio djelatnika. Također, sve će dvorane u Osijeku biti pripremljene za prihvat bolesnika.