Novosti
NEUGODNA PREDVIĐANJA ANALITIČARA

Ove godine pad BDP-a od 5 posto
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
Hrvatska će se u ovoj godini suočiti s oštrim padom BDP-a, od približno pet posto u odnosu na lani, a zbog još uvijek visoke sezonalnosti turizma i slabe industrije, oporavak zemlje zaostajat će za ostalima, procjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).
Trenutačna situacija i daljnje širenje virusa Covid-19 imat će značajne utjecaje na hrvatsko gospodarstvo, posebice zbog njegove jake ovisnosti o turizmu, ocjenjuje se u posebnoj publikaciji "Covid-19", koju je u petak objavila RBA. Već sada je sasvim izvjesno da je predsezona izgubljena, a za očekivati je i sve značajniji utjecaj epidemije na glavnu turističku sezonu. Posljedica će biti pad noćenja i gubitak prihoda od turizma, kažu u RBA-u. Podsjećaju da Hrvatska u drugom tromjesečju godine ostvaruje bar petinu turističkih noćenja i prihoda od turizma, dok se na treće tromjesečje, odnosno glavnu turističku sezonu, odnosi 70 posto ukupnih noćenja i prihoda. Upozoravaju i da su europske države, posebice Njemačka, Slovenija, Italija i Austrija, najvažnija emitivna tržišta za hrvatski turizam i sva su teško zahvaćena negativnim ekonomskim kretanjima te da je visoki udjel turizma, odnosno prihoda od turizma u BDP-u od gotovo 20 posto jedan od najviših u svijetu, a izravni udjel turizma u BDP-u iznosi više od 11 posto. Budući da privatni smještaj prevladava u strukturi turističkih kapaciteta (60 posto u ukupnom broju), to izravno utječe na niži raspoloživi dohodak, optimizam potrošača te manju potrošnju kućanstava.H
Snažan pad izvoza neizbježan
Među ugrožene sektore RBA-ovi analitičari ubrajaju usluge, posebice prijevoz, i sve koje se oslanjaju na turizam: smještaj, usluge prehrane i pića, rekreacija i zabava, usluge putovanja. Osim toga, navode, prerađivačke industrije - kemijska, papirna, tekstilna, drvna i dr. - sigurno će doživjeti manjak ponude i potražnje, jer su glavno hrvatsko izvozno tržište za zemlje EU-a, posebice Italiju i Njemačku, tako da je snažan pad izvoza robe neizbježan u drugom tromjesečju. "Šok potražnje, izazvan strahom od zaraze virusom negativno će utjecati na prerađivački sektor", kažu u RBA-u.