Ekonomija
POVIJESNO VISOKE CIJENE

Kilogram odojka i do 50 kuna - (pre)stigao je junetinu
Objavljeno 12. ožujka, 2020.
- I trendovi nakon Uskrsa bit će slični, očekuje se još viša cijena - kaže Goran Jančo, predsjednik Saveza uzgajivača svinja

U mesnicama pojedinih trgovačkih centara kilogram odojka jučer je dosegnuo vrtoglavih 49 kuna, samo koji dan prije stajao je 41 kunu, a dio mesnica mesa odojka i nema.Takvim skokom cijena odojak se ponegdje približio, a negdje i premašio cijenu tradicionalno skuplje junetine, ovisno o kojemu je njezinu komadu riječ. Znakovito je da dobar dio trgovačkih lanaca, a koji su upravo izbacili najnovije kataloge s akcijskim cijenama, u ponudi tih kataloga odojaka i nema, a trenutačna akcijska cijena, primjerice, teleće lopatice u nekim centrima sada je 37,99 kn/kg, odnosno 20 % niža od dosadašnje, dok je juneća lopatica u drugom centru sada 45,99 kn/kg i u superponudi je. Juneći vrat u pojedinim centrima sada je izjednačen s najskupljim kilogramom odojka - 48,99 kn/kg, jer je juneći vrat sada snižen za 18 %, juneća leđa su isto u superponudi, 44,99, dok je juneći but, također u superponudi, 49,99 kn/kg... U ovom trenutku samo je jedan trgovački lanac u katalogu oglasio meso odojka, stavivši ga u superponudu, i to po cijeni od 29,99 kn/kg, no ona vrijedi samo pet dana...

Skok cijena

U Središnjem savezu uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) skok cijena odojaka i izostanak tog mesa u rashladnim vitrinama dijela mesnica pojašnjavaju time da su se trendovi, započeti još prije Božića, nastavili i dalje.
Predsjednik SUS-a Goran Jančo, vlasnik farme svinja i dvije mesnice u Đakovu, potvrđuje da su na europskom tržištu, europskim burzama cijene odojaka porasle.
- To su najviše cijene otkako sam 20-ak godina u svinjogojstvu. Kilogram žive vage uvoznih odojaka sada stoji više od 34 kune, a bio je svojevremeno 22, 23, 24 kn/kg. Domaći odojci nešto su jeftiniji jer tu nije riječ o tim količinama, tu je i neujednačena genetika, no i na domaćem tržištu cijene su vrlo visoke - kaže Jančo.
Prvi čovjek SUS-a nema dobre vijesti ni za dalje, i trendovi nakon Uskrsa bit će slični - očekuje se još viša cijena, dodaje Jančo. Ukazuju na to praćenja cijena svinjetine unatrag 20-ak godina, a čija krivulja tijekom godine ima svoje pravilnosti, zakonitosti koje upućuju na izrečenu prognozu. U Jančinim mesnicama kilogram odojka je 39,90 kn, takva je cijena i u mesnici s brodskog područja, a u mesnici "Iletić" na đakovačkoj tržnici jučer nije bilo mesa odojka.
- Naime, preskupo je kupcima, pa ga i nemamo. Takva je situacija od Božića otkada smo ga imali nekoliko puta - kaže mesar Draško Lukač. Na upit kolika bi mu bila cijena da ga imaju, kaže - minimalno 42 kn/kg.
- Nismo se susretali s ovakvom situacijom, nikada dosad ovakve cijene - reakcija je Janče. U pozadini su događaji na europskom, ali i utjecajnom kineskom tržištu - nema krmača, a potrebe za svježim mesom tovljenika za najmnogoljudniju Kinu i dalje su visoke.

Premalo krmača

U SUS-u najnovije cijene nazivaju povijesno visokima i da je očekivano da će cijene svinjetine rasti.
- Cijena svinjetine uglavnom prati cijenu odojaka, pa, stoga, ako su bile povijesno visoke cijene odojaka, možemo očekivati i povijesno visoke cijene tovljenika. Stočna hrane ima obrnuto proporcionalne trendove u odnosu prema cijeni tovljenika; pravilo je - skupa stočna hrana, jeftinije svinje, a sada ta hrana nije rasla s cijenama, dosta su joj stabilne cijene, pa će najveći utjecaj imati cijena prasaca - ističe Jančo. U pozadini je slaba ponuda prasaca i ono što već zvuči poput mantre, no ima dalekosežne posljedice - devastirali smo stočni fond, fond krmača. U slabu, ali skupu ponudu prasadi uvjerili su se proteklih tjedana i Slavonci u želji da ih kupe za novu sezonu, često neuspješno obilazeći sela i sajmove. - Ono što je trebalo nositi proizvodnju je proizvodnja prasadi odnosno krmača s čijim smo fondom od 250.000 pali na 105.000 - podsjeća Jančo. Dodaje da bi cijena odojaka, predvidivo, mogla rasti do 15. svibnja, 1. lipnja, kada će malo stagnirati, pa se u ljeto i jesen očekuje njezin lagani pad. Suzana Župan
Utjecaj koronavirusa na isporuku stoke
Na upit imaju li događaji vezani za koronavirus utjecaja na trenutna kretanja, Goran Jančo kaže: "Osjeti se prilikom isporuke žive stoke u Italiji; Lombardija ima tradicionalnu proizvodnju pršuta i jedan dio težih svinja tamo se prodavao. Čuo sam od tovljača junadi da se obustavljaju isporuke za talijansko tržište", kaže Jančo. Sve se to događa uoči pojačane potrošnje u povodu uskrsnih blagdana, pa je pravo pitanje koliko će se, uz tradicionalnu kuhanu šunku, jaja, mladi luk..., na blagdanskom stolu naći meso odojka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike