Sport
NOGOMETNA POSLASTICA U GRADSKOM VRTU

Bijelo-plavi uspješno su branili utvrdu 391 dan, a mogu i duže
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Subotnji ogled Osijeka i Hajduka bit će jubilarni, 100. od hrvatske samostalnosti

Sutra u Gradski vrt stiže Hajduk, momčad koja je posljednja u njemu kao gost osjetila slast pobjede. U subotu će biti 391. dan neosvojivosti osječkog stadiona, jer Splićani su na njemu slavili 3. veljače 2019. Ta brojka nije izazov samo Osječanima, koji će ju željeti dodatno povećati, nego i svakom novom gostu, koji će željeti da se baš njemu piše prekid te serije nepobjedivosti.

Tradicije
Zanimljivo, slična je priča bila vezana uz jesenski susret istih suparnika na Poljudu. Tada su nogometaši Osijeka u Split došli kao posljednja momčad koja je tamo izbjegla poraz. No u toj utakmici nisu bijelo-plavi uspjeli prekinuti niz Hajdukovih domaćih pobjeda, iako su bili prokleto blizu. Izgubili su u dramatičnoj utakmici (3:2), u kojoj su se vratili iz dva pogotka minusa i imali Splićane na konopcima, ali umjesto da im zadaju fatalni udarac, napravili su to sami sebi velikom pogreškom koja je rezultirala pobjednosnim pogotkom za Hajduk. Sada Osijek treba obraniti svoju tradiciju nepobjedivost kod kuće. Kad smo već kod tradicija, moramo spomenuti kako je susrete Osijeka i Hajduka uvijek pratila atraktivnost i dosta pogodaka. Međutim, u posljednje vrijeme to se malo promijenilo. Naime, u posljednjoj utakmic,i koja je odigrana na Poljudu, postignuto je više pogodaka (pet) nego na prethodne četiri zajedno (četiri). I još jedna tradicija koja ide na ruku bijelo-plavima. Od posljednjih deset susreta u Gradskom vrtu pobijedili su Hajduk šest puta, a dva su susreta završila bez pobjednika. Međutim, iako iz te statistike ispada kako se Osijek kod kuće lako nosi s Hajdukom, to baš nije tako. Svaku od tih pobjeda Osijek je krvavo morao zaraditi i gotovo su sve bile izražene s jednim pogotkom razlike. Iznimka je susret odigran u ljeto 2018., kada su Osječani slavil sa 4:1.

Doživjeti 100.
Inače, subotnja utakmica bit će 100. ogled Osijeka i Hajduka otkako je Hrvatska postala samostalna država. U prvenstvu su se sudarili 87 puta, a preostalih 12 utakmica odigrano je u okviru hrvatskog kupa. Statistika u ukupnim međusobnim utakmicama debelo je na strani Hajduka, ali u posljednje vrijeme Osječani vrijedno rade na njezinu popravljanju. Uglavnom, uopće nema dvojbe da nas čeka još jedna vrlo uzbudljiva utakmica. I zbog tradicija, a još više zbog aktualnog trenutka. Naime, taj je susret za Osječane praktično "biti il‘ ne biti" kada je u pitanju borba za drugo mjesto. Hajduk, koji je trentačno na toj poziciji, u Gradski vrt stiže sa šest bodova prednosti. Već i neriješen ishod ozbiljno bi udaljio Osijek iz te utrke za "dvojku", jer u četvrtom krugu prvenstva on još mora putovati na Maksimiru i Poljud. Stoga, koliko god svi pričali kako do kraja sezone ima još dovoljno bodova u igri, ovi protiv Hajduka za bijelo-plave bi mogli odigrati ključnu ulogu. Pobjedom bi se Osijek opet sasvim približio Spilćanima. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će trener Ivica Kulešević rasporediti svoje adute. U odnosu prema derbiju s Rijekom, dobio je dvije jake karte, jer mu se vraćaju Mirko Marić i Petar Bočkaj, ali je izgubio kapitalnu vrijednost, koju Mile Škorić donosi obrani. Što se tiče alternacije za kapetana dvojbe nema - uloga će pripasti Danijelu Lončaru. No oko slaganja veznog reda i ofenzivnih opcija već postoje dvojbe. Onaj tko ga bolje pozna, zna kako Kulešević voli na klupi imati određena igračka rješenja kojima može, kad odluči, promijeniti ritam utakmice. Baš je zbog toga teško predvidjeti za kakvu će se momčad odlučiti na početku susreta. Opcija ima dosta, izvjesno je kako će igrati s četvoricom otraga, a ono što je neizvjesno jest kako će poslagati ljude ispred zadnje linije. Hoće li uzeti svoju omiljenu postavu 4-3-3, koju gotovo uopće nije koristio dosad, bar ne na početku utakmica ili će opet izići u 4-4-2 kao protiv Dinama. No, to su već slatke dvojbe, od svega toga je važnije koliko će Osijek biti gladan i agresivan tog ranog subotnjeg poslijepodneva.

Dalibor Keler
OSIJEKu U LOVU NA “DVICU” IGRA SAMO POBJEDA
6

puta je Osijek pobijedio Splićane u posljednjih deset susreta u Gradskom vrtu
249

pogodaka postignuto je na 87 prvenstvenih susreta Osijeka i Hajduka, što je visok prosjek, 2,8 po utakmici
7354

gledatelja bila su jesenskoj utakmici Osijeka i Hajduka, što je ovosezonski rekord u Gradskom vrtu
Možda ste propustili...

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

Najčitanije iz rubrike