Novosti
BEZ POREMEĆAJA

HPK: Poraditi na samodostatnosti
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Hrvatska poljoprivredna komora u srijedu je u priopćenju istaknula kako ne treba stvarati paniku oko koronavirusa, ali da Hrvatska treba poraditi na samodostatnosti. "Hrvatska poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno s preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije, a provode se i pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te smo uvjereni kako ne treba stvarati dodatnu paniku", ističu u HPK-u te pozivaju nadležne institucije da dodatno objasne načine na koje ovaj virus ima utjecaj na rad i kontakt stočara s domaćim životinjama. Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović dodaje kako je poljoprivrednicima potrebno više konkretnih informacija oko mjera zaštite u radu sa životinjama, ali i o svim drugim aspektima vezanima uz ovaj virus i proizvodnju odnosno distribuciju hrane kako se ne bi stvarala dodatna panika kod poljoprivrednih proizvođača.

Iz HPK-a ističu i kako zbog koronavirusa sve više svjetskih kompanija upozorava da bi moglo doći do smanjenja proizvodnje te daljnjih poremećaja nabavnih lanaca. Iako iz pojedinih trgovačkih lanaca stižu informacije o pojačanom prometu, HPK vjeruje kako u ovom trenutku u Hrvatskoj ne bi trebalo doći do većih poremećaja u opskrbi.

Međutim, pojava koronavirusa i potencijalna opasnost od pandemije još jednom nas upozoravaju kako je Hrvatskoj hitno potrebna jasna i snažna strategija povećanja proizvodnje hrane i poljoprivrednih proizvoda, jer smo ovisni o uvozu. D.Pav.

Dijana Pavlović
OVISNI O UVOZU
“HPK već godinama upozorava na pitanje nacionalne sigurnosti ako je domaća proizvodnja ispod 50 % razine samodostatnosti, na nedostatak skladišnih kapaciteta i robnih rezervi hrane. Države koje su ovisne u uvoznim robama, s globalnog tržišta u ovakvim se situacijama mogu naći u velikoj opasnosti da dovedu u rizik opskrbu svog stanovništva dovoljnim količinama hrane, ali i da budu pod udarom špekulativnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica”, ističe Jakopović.
Možda ste propustili...