Novosti
POSLJEDICE RUŠENJA ZAGREBAČKOG GUP-A

Varda: Naša potpora HDZ-u na nacionalnoj razini zasad nije upitna
Objavljeno 12. veljače, 2020.
HDZ je dosad podržavao Bandića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a zastupnici iz Bandićeve stranke u Saboru podržavali su vladajuće

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova odbacili prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama i dopunama GUP-a, nakon što su prethodno većinom glasova odbacili 11 HDZ-ovih amandmana na taj dokument. Od 49 zastupnika za GUP ih je bilo 18, a 31 protiv.

Zastupnici su prethodno glasali o svakom pojedinačnom amandmanu, a sve su ih odbacili s 42 glasa protiv i sedam za. Potom se, prema proceduri, pristupilo glasanju o samim izmjenama i dopunama GUP-a. Nakon što je Bandićev GUP pao, tako što su Bandićevi zastupnici prvo odbacili HDZ-ove amandmane, a zatim je HDZ glasao protiv GUP-a, oporbeni zastupnici, koji su predlagali referendum oko tog dokumenta, povukli su tu točku dnevnog reda, koja je slijedila nakon točke o GUP-u.

Zajednički projekti
Netom nakon tih događaja u zagrebačkoj Skupštini počela su nagađanja hoće li HDZ-ovo rušenje zagrebačkog GUP-a imati posljedice i na odnose na nacionalnoj razini, odnosno u Saboru, gdje vladajuća stranka ima potporu Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda izjavio je da za sada njihova potpora HDZ-u na nacionalnoj razini nije upitna, sve dok se realiziraju zajednički projekti, pa nema razloga da se parlamentarna većina ne održi.

"Gradnja nacionalne dječje bolnice, tramvajska pruga prema Zračnoj luci ‘Franjo Tuđman‘ i Imunološki zavod projekti su na nacionalnoj razini od interesa Grada Zagreba i države. Dok se realiziraju ti zajednički projekti, koje je Grad Zagreb predložio Vladi, potpora Stranke rada i solidarnosti HDZ-u na nacionalnoj razini nije upitna", rekao je Varda Hini. O suradnji s HDZ-om trebalo bi biti riječi i na sjednici Predsjedništva Stranke rada i solidarnosti, koja će se održati u ponedjeljak, radi priprema za parlamentarne izbore, a Varda ovoga tjedna očekuje i sastanak parlamentarne većina "da vidimo gdje smo".

“Bez spektakla”
Iako još ne zna službeno stajalište svoje stranke, Varda kaže da je osobno iznenađen glasanjem HDZ-a u Gradskoj skupštini. Ističe da je GUP prošao svu proceduru i da je formalno-pravno bilo sve u redu. "Ne znam što je razlog njihova takvog glasanja i tvrdoglavosti, osim što to može biti rezultat unutarstranačkih izbora u HDZ-u", rekao je Varda.

I zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić izjavila je da se ništa spektakularno ne događa između koalicijskih partnera. "Mi uopće nismo razočarani, mi smo pokazali da se vrijedi boriti za interese građana i kvalitetan dokument", rekla je Majić novinarima u Gradskoj skupštini. "Postoje granice u pregovorima koje se ne mogu prijeći i mislimo zapravo da se ne događa ništa spektakularno između koalicijskih partnera", ustvrdila je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš najavio je da ostaju u koaliciji s Bandićem. Najavio je da će HDZ-ovi zastupnici u nastavku sjednice Gradske skupštine podržati točke za koje smatraju da su u redu. "Što se nas tiče, i dalje ćemo raditi na temelju sporazuma sa strankom gradonačelnika Bandića", poručio je Ilijaš.

HDZ je dosad podržavao Bandića i njegovu stranku u Gradskoj skupštini, a zastupnici iz kluba Bandićeve stranke u Saboru podržavali su vladajuću većinu. Saborski klub Bandićeve Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika ima deset zastupnika. Među njima su članovi Bandićeve stranke Kažimir Varda, Marja Puh, Mladen Madjer, MIlanka Opačić i Siniša Varga, a nezavisni su Ermina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, Ivica Mišić i Zdravko Ronko. Za donošenje odluka potrebno je najmanje 76 glasova, a HDZ-ovi su prijedlozi dosad često prolazili i s 83 glasa.

Hina/D.Pavlović
OVOG TJEDNA U SABORU BEZ GLASANJA
Hrvatski sabor u utorak je iz tjednog plana rasprava za ovaj tjedan izbacio glasanje koje je prvotno bilo predviđeno za petak u podne. Glasanje u Saboru odgođeno je za idući tjedan. Iz Službe za medije Hrvatskog sabora odgodu glasanja objasnili su time što će u petak znatan broj zastupnika biti odsutan zbog službenih putovanja. Ističu kako je odluka o promjeni rasporeda donesena prije glasanja o zagrebačkom GUP-u te da nije povezana sa stanjem u vladajućoj koaliciji. Sabor nastavlja sjednicu u srijedu, 12. veljače, a na dnevnom redu je izvješće glavnog državnog odvjetnika o radu u 2018. godini.
PUT U IZBORE
SDP-ov potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Rajko Ostojić kazao je da postoji niz scenarija kako će se rušenje GUP-a odraziti na koaliciju HDZ-a i Bandića, dodavši da je to možda i put u parlamentarne izbore. Ostojić je ocijenio da je neizglasavanje GUP-a pobjeda građana i struke.
Sabor: Odgoda glasanja nije povezana sa stanjem u vladajućoj koaliciji