Novosti
UNATOČ SPORAZUMU

BiH nezadovoljna zaštitom svoje imovine u RH
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Udruga neovisnih intelektualaca u Bosni i Hercegovini, Krug 99, raspravljao je o utvrđivanju pravnog poretka koji bi u punoj mjeri zaštitio i privatnu i državnu imovinu i pr tom je rečeno kako država ima velike probleme s imovinom fizičkih i pravnih osoba u Hrvatskoj, pa je pravobranitelj BiH Ismet Velić rekao da je "najdrastičniji primjer slučaj blokiranja i onemogućavanja povrata imovine BiH zbog propisa o zabrani raspolaganja i upravljanja državnom imovinom u Hrvatskoj". Prema njemu, zaštita državne imovine jedino je moguća adekvatnim angažiranjem domaćih i međunarodnih institucija donošenjem propisa na razini države.
- Bez obzira na potpisan sporazum o pitanjima sukcesije, naši građani nisu uspjeli vratiti tu imovinu. Sporovi se završavaju neuspješno, jer su sudovi zauzeli stav da se imovina ne može vratiti bez odgovarajućeg sporazuma dviju zemalj. RH je donijela zakon o upravljanju državnom imovinom i sebi je dala za pravo da daje imovinu u najam – rekla je Larisa Velić, profesorica na Pravnom fakultetu u Sarajevu, i podsjetila kako je BiH s Hrvatskom 1996. potpisala bilateralni sporazum o zaštiti investicija "i u skladu s tim ima mogućnost voditi arbitražne postupke protiv Hrvatske bez obzira na političku volju, tako da možemo dobiti puna prava". Objasnila je kako svi investitori mogu dobiti odgovarajuću naknadu za određenu investiciju, ali nije precizirano od kada vrijedi taj sporazum, no "nažalost, taj mehanizam BiH ne koristi, a izostanak reakcije može dovesti do gubitka imovine". M.F.
RS se upisuje
U RS problem se pojavljuje u uspostavi katastra nekretnina. "Imamo velik broj slučajeva u kojima su povrijeđena vlasnička prava na način da su osobe koje su bile evidentirane s određenim pravima u javnim evidencijama izbrisane, a umjesto njih se RS uknjižio kao vlasnik. Te su osobe upućene na vođenje postupaka i dokazivanje svog prava, što je vrlo upitno", kaže Larisa Velić.
Možda ste propustili...