Novosti
PROSVJED "STOP GOVORU MRŽNJE I MEĐUSOBNOJ NESNOŠLJIVOSTI"

Pozvali Beljaka da odstupi sa svih političkih pozicija
Objavljeno 9. veljače, 2020.

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a održala je u nedjelju u Samoboru prosvjed "Stop govoru mržnje i međusobnoj nesnošljivosti", s kojeg su gradonačelnika toga grada i čelnika HSS-a Krešu Beljaka pozvali na ostavku zbog "omalovažavanja žrtve branitelja".


Sudionici prosvjeda oštro su osudili Beljakove izjave da su "prosvjednici iz Savske šačica pijanaca". Poručili su da je to poticanje građanske nesnošljivosti te naglasili da prosvjeduju protiv govora mržnje i međusobne netolerancije.


Prema ocjeni organizatora, na središnjem samoborskom trgu okupilo se oko tisuću prosvjednika, a među zastavama koje su nosili bila je i ona HOS-ova te transparent "Hrvatska je država branitelja, a ne lopova".


"Beljak bi trebao trenutačno odstupiti sa svih političkih pozicija", naglasio je psihijatar Herman Vukušić, koji je vodio program. "Cilj je zaustaviti građanski rat koji u Hrvatskoj traje neko vrijeme, ali bez metka", rekao je osvrćući se na problem govora mržnje te je zatražio strože sankcije za one koji ga šire. "Jednako kao što je zatraženo za kineskog turista koji je pjevao ustaške pjesme", objasnio je svoj zahtjev Vukušić. Predsjednik Zajednice udruga Tihomir Trešćec "retoriku mržnje" ocijenio je neprihvatljivom.


"Nazivati hrvatske branitelje šačicom pijanaca ne smije biti prihvatljiva retorika u javnom prostoru. Među šačicom pijanaca bili su i roditelji, supruge i djeca poginulih branitelja, koji su takvom izjavom s pravom ogorčeni", kazao je. Naglasio je i da je potrebno više tolerancije u javnim istupima, pogotovo političara, koji su javne osobe i koji bi trebali paziti što govore.
Bivši agent Udbe Željko Kekić iznio je svoja iskustva kazavši da je deset godina pratio, među ostalima, ljude iz Crkve, poput Franje Kuharića i Majke Terezije, ali i Franju Tuđmana te braću Veselica. Ocijenio je da je najgore potrošen novac onaj koji se uložio u tajne službe te rekao kako su one smicale uglavnom ljude kojima se nije moglo suditi. Na uzvike iz publike "za dom spremni" Kekić je uzvratio riječima kako su mnogi u rat išli upravo pod tim pozdravom. "Tko danas ima snage zabraniti da to govorite? Živimo u nakaradnoj državi, koju nismo željeli. Nažalost, dobili su je udbaši koji je nikad nisu željeli", kazao je. H
Herman Vukušić

psihijatar

Ne smije se dopustiti da se tu populaciju blati, kako to čine Beljak, Stazić, Rudanica i slični. Tražimo za njih istu sankciju kao i za kineskog turista koji je pjevao ustaške pjesme.
Možda ste propustili...