Mozaik
INTERNETSKA PLATFORMA

Croatian.film za besplatno gledanje filmova
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Hrvatska ima respektabilalnu produkciju kratkog metra - HAVC je sufinancirao gotovo 450 kratkometražnih filmova

Croatian.film, nova internetska platforma koja besplatno prikazuje hrvatske kratkometražne filmove koji unatoč kvaliteti nakon nastupa na festivalima nerijetko ostanu nezapaženi, predstavljena je u srijedu u Zagrebu.


Nositelj projekta je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival, koja je zasad na www.croatian.film okupila 118 uradaka i niz popratnih tekstova, a očekuje da će se taj broj bitno povećati te da će s vremenom portal obuhvatiti sve filmske forme.


Izvršni direktor Zagreb Film Festivala Hrvoje Laurenta rekao je da je portal napravljen kako bi se u javni prostor vratili kratkometražni filmovi, osobito zato što Hrvatska ima respektabilalnu produkciju kratkog metra - HAVC je od osnutka sufinancirao gotovo 450 kratkometražnih filmova.


Laurenta smatra iznimno važnim i što će se filmovi moći pogledati "bilo kad i bilo gdje", dostupni su i prilagođeni za gledanje na mobitelu, tabletu, računalu ili televizoru, a s obzirom na to da su tekstovi preveden i na engleski, a i filmovi imaju engleske titlove, vidljivost domaće produkcije prijeći će granice Hrvatske.


"Iako radimo na projektu više od godinu dana, tek danas zapravo počinjemo. Kratkoročno želimo imati još veći broj filmova i sadržaja i osigurati održivost platforme, a u dogledno vrijeme i da ona postane referentna i relevantna baza cjelokupne hrvatske produkcije kratkometražnog, srednjometražnog i dugometražnog filma. Nadamo se da bismo čak do ljeta mogli nešto takvo napraviti", istaknuo je.


Platforma je nastala kao svojevrsno proširenje programa "Kockice" ZFF-a, koji već petnaest godina slavi domaću kratkometražnu produkciju i mjesto je za promociju novih talenata u Hrvatskoj i regiji.


"Danas imamo više od 30 prijava za taj program, prikazujemo ih desetak i vrlo je ekskluzivno ući u njega. ZFF je postao festival za koji se kratkometražni filmovi ubrzano završavaju, kao što je to ZagrebDox za dokumentarce", rekao je direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić.


Kratkometražnu formu smatra važnom jer zbog svoje efektnosti, brzine i sažetosti često ostavlja dubok trag na gledatelje, a i najčešće se radi o prvim režijskim pokušajima filmaša i pripremi za dugometražnu formu. "Kroz kratku formu bruse se redatelji, scenaristi, glumci, montažeri, ali i svi ostali filmski profesionalci", ustvrdio je.


Osim samih filmova platforma donosi baze podataka o njima, o filmskim profesionalcima i produkcijama, vijesti, kolumne, intervjue s "filmašima mjeseca", popis filmskih festivala, a daje i mogućnosti prijave i komentiranja sadržaja.
Filmove se može prijaviti online prijavnicom i, ako ispunjavaju zadane kriterije, u najkraćem mogućem roku mogu biti uvršteni u bazu.


Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

“WALKOW LJETO” OBOGATILO KULTURNU SCENU VINKOVACA

Aklea Neon: Nisam
očekivala da Vinkovci imaju
toliko predivne alternative

2

ZBOG EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE SKRAĆENO SLATINSKO LJETO

Nastup Fijakera posljednji do daljnjeg

3

ODABRANE NAJBOLJE PJESME SPLITSKOG FESTIVALA

Žiri nagradio Lorenu, a publika Nenu i Zoranu