Ekonomija
TRŽIŠTE NEKRETNINA I STAMBENI KREDITI OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA UBLAŽAVA NEGATIVNE DEMOGRAFSKE TRENDOVE

Uz naše subvencije građani lani kupili čak 69 nekretnina
Objavljeno 29. siječnja, 2020.
Kredit, na koji Županija subvencionira kamate, iznosi 22,1 milijun kuna, a do sada je kupljeno 37 stanova i 32 kuće

Početkom prošle godine Osječko-baranjska županija donijela je odluku o sufinanciranju stambenih kredita. Radi ublažavanja negativnih demografskih trendova, pada broja stanovnika i pojačane ekonomske emigracije pokrenut je projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva‘‘.Smanjenje broja stanovnika negativno utječe i na udio radno aktivnog stanovništva, zbog čega nastaje nedostatak potrebne radne snage, a što usporava gospodarski rast i razvoj.
- Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Osječko-baranjske županije, bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području županije. Korisnik kredita može biti hrvatski državljanin koji nema za život uvjetan stan ili kuću, ili ima stan ili kuću koju želi prodati radi kupnje većeg stana ili kuće - rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Vrijednost
U okviru Projekta Osječko-baranjska županija subvencionira kamatnu stopu od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovne banke s kojom Županija zaključi ugovor o poslovnoj suradnji u prvih 10 godina otplate kredita, a minimalni rok otplate kredita je 15 godina.
Ukupni kreditni potencijal je 50.000.000 kuna, a najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati je 500.000 kuna.
Vrijednost stana ili kuće koja se kupuje ne može biti veća od 1.000.000 kuna, osim ako u kućanstvu živi osoba s utvrđenim invaliditetom 80 % i više. Tada vrijednost stana ili kuće koja se kupuje može biti do 1.100.000 kuna. Vrijednost stana ili kuće koja se prodaje ne može biti veća od vrijednosti stana ili kuće koja se kupuje. Županijskom projektu pridružili su se i pojedini gradovi i općine, koji također sufinanciraju kupnju nekretnine s jedan posto, a među prvima su bili gradovi Osijek i Beli Manastir te općine Bilje, Erdut, Koška i Magadenovac. Od 1. siječnja 2020. u projekt su se uključili i gradovi Đakovo i Valpovo te Općina Kneževi Vinogradi. Interes za uključivanje u projekt iskazala je i Općina Bizovac te će uskoro uslijediti i potpisivanje sporazuma o suradnji. Sve jedinice lokalne samouprave odlučile su dodatno subvencionirati kamatu s jednim postotnim poenom, pa je kamata za krajnje korisnike već od 0,49 %.
- Građani su pokazali izniman interes za naš projekt i već smo kod prvog potpisivanja svjedočili izjavama mladih ljudi da su ih upravo ove mjere potaknule na zasnivanje obitelji i rješavanje stambenog pitanja, što nam je bio i cilj. Želja nam je pružiti mogućnost mladim ljudima da ostanu u Slavoniji i Baranji, da ovdje grade svoju budućnost, a nizom drugih infrastrukturnih projekata želimo stvoriti pozitivno okruženje za gospodarske investicije koje će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta – dodaje župan Anušić.

Mladi
Do 22. siječnja ove godine županijsko povjerenstvo odobrilo je 69 zahtjeva za subvencije na stambene kredite, ukupne vrijednosti od 25,7 milijuna kuna. Iznos kredita na koji Županija subvencionira kamatu iznosi 22,1 milijun kuna. Do sada je na taj način kupljeno 37 stanova i 32 kuće.
Županijskom projektu pridružili su se i pojedini gradovi i općine, koji također sufinanciraju kupnju nekretnine
U PROJEKTU SEDAM BANAKA
U provedbu Projekta uključilo se sedam banaka s kojima je Županija potpisala Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi Projekta, i to: Agram banka d.d., Erste&Steiermarkische Bank d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., OTP banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Podravska banka d.d., Zagrebačka banka d.d. Kamate se kreću u rasponu od 2,49 do 3,20 %.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike