Ekonomija
VODOVOD OSIJEK

Vrijedna infrastruktura za lokalnu samoupravu
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
Ovaj projekt primjer je dobre suradnje Hrvatskih voda, Vodovoda Osijek i partnera. Korisnik i realizator projekta bio je Vodovod-Osijek d.o.o.

Vodovod-Osijek (još uvijek) jedino je komunalno poduzeće u Hrvatskoj koje realizira tri iznimno velika EU projekta, vrijedna više od pola milijarde kuna. U skladu sa strateškim ciljevima razvoja sustava javne vodoopskrbe, Vodovod-Osijek na putu je da postane regionalno vodoopskrbno komunalno poduzeće nakon što u njega bude integrirano više komunalnih poduzeća iz okolice. Vodovod-Osijek tako je, zapravo, i preuzeo odgovornost nositelja razvoja sustava vodoopskrbe na širem području, a konačni su ciljevi zaštita vodocrpilišta, povećanje broja stanovnika s pristupom vodoopskrbi, smanjivanje gubitaka u vodoopskrbi te dugoročno osiguravanje dostatnih količina vode za kućanstva i komercijalnu uporabu po što prihvatljivijoj cijeni.

Uzevši u obzir činjenicu da je lokalna samouprava ovim projektom dobila vrijednu infrastrukturu za samo manje od 4 posto udjela u investiciji, nužno je reći da njezinim sredstvima i fiskalnim kapacitetom koji ostvaruje to bez predmetnog EU projekta ne bi bilo moguće u bližoj budućnosti.

- Projekt RVS-a je, u suradnji s Hrvatskim vodama, uspješno realiziran 10. siječnja 2020. U protekle četiri godine mi smo se bavili konkretnim stvarima, koje su srž djelatnosti isporučitelja, a to je upravljati i razvijati mrežu racionalno i na način da to bude najekonomičnije, najkvalitetnije i primjenom svih dostupnih suvremenih metoda.

Ako na jednom području s osam jedinica lokalne samouprave, koje su, u usporedbi s Osijekom i Čepinom, realizirate tako kompleksan projekt, upravo je to rezon na koji se način najkvalitetnije može povući novac. A ovdje je to i više od 96 posto, računajući i EU i državnu komponentu. Uz izgradnju cjevovoda te kondicioniranje vode, posebno smo ponosni na uspostavu Tehničko-informacijskog sustava. Praktična je to primjena svjetskog trenda aktivnog otkrivanja, smanjivanja i kontrole gubitaka, što je osnova racionalnog i kvalitetnog upravljanja sustavom - kazuje Ivan Jukić, direktor Vodovod-Osijeka.

Poznato je kako Vodovod, kao tvrtka posvećena EU projektima, ima poslovnu jedinicu Razvoj i provedba projekata EU.

- Pravodobno promišljanje, strateško planiranje, projektiranje i izrada Studije izvodivosti projekta te uspješno apliciranje projekta rezultirali su prihvatljivošću nepovratnih sredstava doznačenih za projekt u iznosu višem od 96 posto. Uspješno smo proveli međunarodna javna nadmetanja, bez žalbi i zaustavljanja procesa, a time i nepotrebnih troškova. Ukupni su poslovi ugovoreni i provođeni bez probijanja alociranih nam sredstava i propisanih ugovornih rokova. Zahvaljujući takvom pristupu i uspješnosti, po realizaciji projekta i analizi postignutih parametara projekt RVS- postao je primjerom dobre prakse pripreme i realizacije EU projekata. Takvom realizacijom i pristupom nisu samo ostvareni propisani kratkoročni i dugoročni ciljevi i svhovitost projekta nego su i ispunjene propisane direktive koje definiraju obvezu RH kao zemlje članice, u konkretnom slučaju, na našem sadašnjem i budućem vodoopskrbnom području - kazuje Željko Mandić, voditelj PJ Razvoj i provedba projekata EU.

Još jedna bitna stavka - Vodovod–Osijek izborio se i za upravljanje projektom RVS-a, na taj su način, kroz EU financiranje, povukli dodatna 3,2 milijuna kuna, odnosno plaće djelatnika tijekom provedbe projekta, tako da to nije opterećivalo proračun tvrtke.

Dario Kuštro
Ivan Jukić

direktor Vodovoda-Osijek

Uz izgradnju cjevovoda te kondicioniranje vode, posebno smo ponosni na uspostavu Tehničko-informacijskog sustava. Praktična je to primjena svjetskog trenda aktivnog otkrivanja, smanjivanja i kontrole gubitaka, što je osnova racionalnog i kvalitetnog upravljanja sustavom.
Željko Mandić

rukovoditelj PJ Razvoj i provedba projekata EU

Uspješno smo proveli međunarodna javna nadmetanja, bez žalbi i zaustavljanja procesa, a time i nepotrebnih troškova. Ukupni su poslovi ugovoreni i provođeni bez probijanja alociranih nam sredstava i propisanih ugovornih rokova.
Jasna Zima

rukovoditeljica PJ Vodoopskrba

Koristeći sustav GIS-a trenutno se uočavaju nesukladnosti u funkcioniranju vodoopskrbe te je slijedom toga vrijeme intervencija svedeno na minimum. Dodatni benefit je prikupljanje i pohranjivanje svih relevantnih podataka vezanih za funkcioniranje sustava.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike