Sport
IZBORNIK BARAKUDA UOČI POLUFINALA EURA

Mi smo toliko kvalitetni da se ne bojimo nikoga
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Hrvatska večeras (17.30) protiv Španjolske igra susret za finale EP-a

Hrvatska vaterpolska reprezentacija večeras u Budimpešti (17.30) protiv Španjolske igra svoje deveto polufinale europskih prvenstava. I traži plasman u četvrto finale, prvo nakon 2010., kada je i jedini put postala prvak Europe.

Na korak do pete europske medalje Barakude su stigle dominantnom izvedbom, nanizavši sve četiri pobjede, uključujući i onu presudnu, protiv Grčke (14:11), u četvrtfinalnom susretu koji je nosio "sve ili ništa". Odradili su ga izabranici Ivice Tucka uistinu sjajno, ne dopustivši neizvjesnost ni jednog trenutka. Već u prvoj četvrtini stekli su znatniju prednost, od tri pogotka, u drugoj je povećali i na pet te do kraja susreta mirno na sigurnoj udaljenosti držali Grke, koji se nisu mogli približiti na manje od tri gola zaostatka. Vrlo učinkovit napad u prve tri četvrtine te ponovo sjajno raspoloženi Marko Bijač na vratima bili su garancija nastavka pohoda k novoj medalji s velikih natjecanja. I, jasno, razlog za veliko zadovoljstvo izbornika Tucka.

- Odigrali smo sjajnu utakmicu, baš sam sretan, u fazi obrane odigrali smo fenomenalno. Primili smo četiri-pet slučajnih golova, ali obrana je bila dobro postavljena, agresivna, a napadački nam je to donijelo raznovrsnost u igri. Svaka čast dečkima na velikoj utakmici i ulasku u polufinale, što je bio naš prvi i osnovni cilj. U svakoj utakmici ima uspona i padova, a na ovom EP-u je osim onog pada protiv Crne Gore sve bilo odlično. Mi smo tu uvijek, godinama, i još trajemo. Imamo kontinuitet i to je ono što me čini silno sretnim i ponosnim na ove mladiće. Oni znaju igrati ovako teške utakmice. Vjerujem da još imamo rezerve da se dignemo, da napravimo još ova dva posljednja koraka.

Španjolci su do polufinala također stigli bez ijednog poraza, ali su morali odigrati utakmicu više. U skupini su dobili Maltu (23:7) i Tursku (24:7) te remizirali s Mađarskom (11:11), od koje su na kraju imali slabiju ukupnu razliku pogodaka, pa su završili kao drugi te morali igrati osminu finala. Tamo nisu imali problema s Njemačkom (12:6), a onda su nakon peteraca u četvrtfinalu pobijedili Srbiju (10:9), prekinuvši njezin niz od četiri europska zlata. Veliki su nam dužnici od lani, kada su nas na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu u polufinalu dobili 6:5.

- Sjajna nas reprezentacija čeka i teška utakmica, ali vjerujem da imamo snagu, mi smo ta reprezentacija koja je u vrhu, ići ćemo mi i do kraja. Kod njih sve počinje od Perronea, koji im se priključio 2018. i od tada su igrali finala EP-a i SP-a, a do tada ih šest godina nije bilo nigdje. Iz toga se vidi koliko im znači, fantastičan je igrač, uz Munarriza, sjajnog Pinedu na golu... Pokretljivi su i agresivni te očekujem da će igrati sličnu utakmicu kao u Gwangjuu. Igraju tu "M" zonu, za koju ćemo se dobro pripremiti i analizirati. Znamo što nas čeka, ali mi smo toliko kvalitetni da se ne bojimo nikoga.

Slično razmišlja i Maro Joković, s četiri gola naš najbolji strijelac protiv Grčke.

- Španjolska na ovom turniru igra nevjerojatan vaterpolo. Imamo iskustva s njima, igrali smo i prošle godine te očekujem tešku utakmicu u kojoj će odlučivati detalji. Samo ne smijemo srljati, tražiti brzopleta rješenja, jer njihova je kontra ubojita, vanjska linija također. Moramo samo smireno i staloženo - poručio je Joković uoči napada na jubilarno, deseto, finale najvećih natjecanja.

Goran Roguljić
Zlato za odlazak u Tokio
Hrvatska reprezentacija u Budimpeštu je stigla s dva cilja - osvojiti medalju, ali i izboriti vizu za Olimpijske igre u Tokiju. Za ono prvo potrebna nam je jedna pobjeda u sljedeća dva susreta, a za ispunjenje drugog cilja moramo osvojiti zlato. Naime, od europskih reprezentacija dosad su mjesto na olimpijskom turniru osigurale Srbija (pobjednik Svjetske lige) te Italija i Španjolska (finalisti Svjetskog prvenstva), a na EP-u se daje još jedna viza. S obzirom na to da su Srbi i Talijani ispali u četvrtfinalu a da će jednog finalista dati polufinalni ogled Mađarske i Crne Gore, situacija je jasna i ne donosi nikakve kalkulacije - za Tokio se mora osvojiti naslov europskog prvaka. Ipak, ako se to ne ostvari, nije sve izgubljeno, jer će se krajem ožujka i početkom travnja u Rotterdamu odigrati kvalifikacijski turnir na kojem će se doznati posljednja tri putnika za Tokio.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike