Novosti
DOLAZI ZAHLAĐENJE

MUP upozorava vozače na snijeg
Objavljeno 17. siječnja, 2020.

Hrvatske autoceste (HAC) i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) upozorili su u petak vozače da zbog najavljenih snježnih padalina budu oprezniji u prometu i da provjere tehničku ispravnost svojih vozila prije odlaska na put.


"Prema prognozi DHMZ-a, tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje se snijeg. Apeliramo na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti", stoji u priopćenju HAC-a. Dodaju kako su zimske službe HAC-a spremne, ali potrebna je i dodatna odgovornost samih vozača. Apeliraju na vozače da prije puta provjere stanje na cestama, da ne kreću bez zimske opreme na put te da ne pretječu ralice na cestama.


Iz policije upozoravaju kako bi moglo doći i do poledice, koja produljuje zaustavni put prilikom kočenja, pa lako dovodi do gubitka kontrole nad vozilom.


Najavili su intenzivan nadzor prometa na velikom broju lokacija, u koji će uključiti maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika.


MUP upozorava da prije vožnje treba dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila, a posebno stanje i ispravnost guma. Vozila treba opremiti zimskim gumama koje najbolje prianjaju na snježni ili zaleđeni kolnik.
O opasnim uvijetima na cesti govori i prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda koji upozorava da će je već u petak u većem dijelu unutrašnjosti bila magla i niski oblaci, mjestimice uz rosulju koja se ponegdje ledi u dodiru s tlom. HAK je već u petak upozoravao da su kolnici mokri, ili vlažni i skliski u većem dijelu unutrašnjosti te da magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti. Upozoravali su na poledicu, posebice na mostovima i nadvožnjacima, a vozačima je savjetovano savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.H/V.T.
Možda ste propustili...

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPOZORAVA

Situacija u Europi je alarmantna

PLENKOVIĆ O MILANOVIĆU

Nešto ga očito muči