Novosti
ŠTO ČEKA HRVATSKE RADNIKE U 2020.

Veći minimalac, izmjene Zakona o radu, više potpora za zapošljavanje
Objavljeno 4. siječnja, 2020.
Velike rasprave ove bi se godine mogle voditi o izmjenama Zakona o radu i neradnim nedjeljama za trgovce

Već s prvim danom 2020. godine na snagu su stupile brojne nove mjere koje će utjecati na primanja, prava i život hrvatskih radnika.


Tako je 1. siječnja povećana minimalna plaća za 8,33 posto, i ona sada iznosi 4062,51 kunu bruto, tj. 3250 kuna neto. U Europskoj uniji minimalne plaće se kreću od 286 eura do 2071 eura mjesečno, a Hrvatska je i dalje u donjem dijelu ljestvice.


Proteklu godinu obilježilo je smanjivanje zaposlenosti i rast plaća, međutim veliki je problem i smanjenje radnoaktivnog stanovništva zbog iseljavanja i loših demografskih pokazatelja.
Nacionalna mirovina

Između ostalog, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo je da će se ove godine posvetiti pripremama za uvođenje nacionalne mirovine socijalno ugroženim starijim osobama koje ne ostvaruju mirovinu na temelju prethodnog rada i plaćenih mirovinskih doprinosa, odnosno osobama koje nemaju minimalni mirovinski staž od 15 godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu, a starije su od 65 godina života i nemaju drugi izvor prihoda. Planirano je da nacionalna mirovina bude uvedena od 2021. godine.


Kada je riječ o novostima u radničkim pravima, izmjenama Zakona o osiguravanju radničkih tražbina širi se obuhvat radnika s dosadašnjih šest mjeseci na deset mjeseci, tj. omogućit će se pristup zaštiti i onim radnicima kojima je radni odnos prestao deset mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka. Također, produljuje se zaštićeno razdoblje za koje radniku pripada materijalno-pravna zaštita s dosadašnja tri mjeseca na pet mjeseci.


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović je, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog", podsjetio i na novosti u mjerama aktivnog zapošljavanja, a najveća je ukidanje stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR).


- Mjera pripravništva je kompenzacijska mjera za ukidanje SOR-a, koja ostavlja mogućnost u realnom sektoru da se do 50 posto bruto plaće sufinancira od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - rekao je Aladrović.


- Omogućili smo da i oni koji imaju do šest mjeseci radnog staža, ali nemaju puni odrađeni pripravnički staž, mogu konzumirati tu mjeru pripravništva za određene dijelove javnog sektora, primjerice sektor obrazovanja, zdravstva i kulture. Smatramo da je to nagrađivanje i plaćanje rada puno bolja mjera nego što je to stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. I na tome ćemo zapravo temeljiti onaj početni ulaz na tržite rada za mlade osobe - dodao je ministar.


Aladrović je naveo i kako su povećane potpore za zapošljavanje, a uvedeno je i nekoliko novih vrsta potpora za usavršavanje i obrazovanje.


- Ovisno o indeksu razvijenosti podizat će se potpore za samozapošljavanje, više potpore ići će slabo razvijenim područjima. Te potpore sada iznose oko 75.000 kuna za one iz 7. i 8. razreda indeksa razvijenosti, do 100.000 kuna za one od 1. do 4. razreda. Potpore koje su pokazale učinkovitost, poput "stalnog sezonca", zadržane su bez promjena - rekao je ministar rada.


U mjere aktivne politike zapošljavanja u 11 mjeseci prošle godine bilo je oko 29 tisuća novouključenih osoba. Za to je utrošeno oko milijardu i 52 milijuna kuna, a toliko će, najavljuje ministar, otprilike biti utrošeno i ove godine.


Govoreći o tržištu rada, ministar Aladrović istaknuo je dva problema.


- Jedan je kroničan nedostatak osoba koje su voljne raditi, a s druge strane imamo nedostatak određenih vještina. To su oba kriterija koja moramo usporedno rješavati kroz mjere koje se tiču usavršavanja i obrazovanja, kako zaposlenih tako i nezaposlenih osoba - rekao je.
Strani radnici

Uvoz stranih radnika mogao bi i 2020. biti jedna od glavnih tema među gospodarstvenicima, a najveća novost bit će napuštanje kvotnog sustava i donošenje novog Zakona o strancima kojima će se na hrvatsko tržište rada uvesti tzv. slovenski model.


- Poslodavci su godinama tražili da se prijeđe na tzv. slovenski model, koji bi trebao omogućiti da poslodavac u potrazi za radnom snagom od Zavoda za zapošljavanje dobije određenu potvrdu da tih radnika nema na tržištu u Hrvatskoj i da s tom potvrdom automatski postoji dozvola da se radnici uvezu - pojasnio je ministar rada. Naglašava kako je cilj zaposliti prije svega ljude iz Hrvatske, a strance uvoziti tek kada poslodavci ne mogu naći radnu snagu na domaćem tržištu. Namjera je bila da se Zakon o strancima donese do 1. siječnja ove godine, no Vlada je, navodi ministar, u komunikaciji s poslodavcima uočila određene nelogičnosti i probleme, pa je rok odgođen za drugi kvartal ove godine.


Velike rasprave u ovoj bi se godini mogle voditi o Zakonu u radu. Međutim, dok se ne pomire sve strane u Gospodarskom-socijalnom vijeću - Vlada, poslodavci i sindikati - teško je očekivati konstruktivne prijedloge i promjene koji će sve zadovoljiti.


- Svjesni smo da je to jedan od zakona koji može znatnije utjecati na ekonomiju - rekao je Aladrović.


Na radnike o trgovini bi, pak, u ovoj godini mogle najviše utjecati najavljene izmjene Zakona o trgovini kojima bi se regulirao rad nedjeljom. Vlada razmišlja o modelu prema kojem bi bio ograničen broj neradnih nedjelja u godini.
- U ovom trenutku razmišlja se o 8 do 12 nedjelja - najavljuje Aladrović.


Dijana Pavlović
problem
NEDOSTATAK RADNE SNAGE GLAVNA TEMA
VEĆE PLAĆE I MANJA NEZAPOSLENOST
Prema polugodišnjoj informaciji Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, o kojoj je u petak raspravljala Vlada na svojoj sjednici, gospodarska aktivnost u zemlji rasla je tijekom prve polovine 2019. godine za 3,1 posto. "Administrativna stopa nezaposlenosti u prosjeku je iznosila osam posto u prvom polugodištu 2019. godine", rekao je ministar financija Zdravko Marić. Naveo je i kako je prosječna nominalna brutoplaća porasla za 3,8, a realno za 3,2 posto, u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine. Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj su trenutno bez posla 132.142 osobe.
Davor Majetić

Hrvatska udruga poslodavaca

RADNICI ĆE SE MORATI ZNATI KORISTITI NOVIM TEHNOLOGIJAMA

Govoreći za Hrvatski radio o SOR-u, Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, istaknuo je kako je ta mjera ispunila svoju funkciju.

"Trebamo se okrenuti upravo ovim elementima kao što je pripravništvo jer se onda može ponuditi tržišna plaća koja će mlade ljude prije svega motivirati da se zaposle i da ne razmišljaju o nekim drugim opcijama," rekao je Majetić, dodavši da u Hrvatskoj postoje dvije vrste potreba za radnom snagom. Prva su, kako je rekao, radnici za "elementarne poslove" - čistači, konobari, dostavljači, građevinci... Zbog automatizacije ističe kako će biti sve više potreba za "ljudima koji se razumiju u digitalizaciju i snalaze se u novim okolnostima". Pritom, pojašnjava, ne misli na informatičare, nego na ljude koji će se znati koristiti novim tehnologijama.