Novosti
STAJALIŠTE VRHOVNOG SUDA

Zdravstveni radnici imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad
Objavljeno 10. prosinca, 2019.

Vrhovni sud zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vrijeme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad.


Građanski odjel Vrhovnog suda donio je odluku o načinu plaćanja dežurstva zdravstvenim radnicima zbog različite sudske prakse u vezi s pravom na uvećanje plaća za sate ostvarene u prekovremenom radu, izvijestio je u utorak Vrhovni sud na svojim internetskim stranicama. Pravno je shvaćanje Vrhovnog suda da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.


Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić u izjavi za Hinu komentirala je odluku Vrhovnog suda rekavši kako je sud potvrdio da su liječnici u pravu. "Kratko i jasno - potvrđeno je ono što smo cijelo vrijeme tvrdili, da nam krivo obračunavaju prekovremene sate", ustvrdila je Čulinović-Čaić. Sada je na potezu Ministarstvo zdravstva, oni moraju razmisliti kako i kada će nam isplatiti zarađeno, dodala je predsjednica Liječničkog sindikata.


Hrvatska liječnička komora priopćila je kako je s posebnim zadovoljstvom dočekala odluku Vrhovnog suda.


"Više od 4000 liječnika do sada je pokrenulo sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati. U korist liječnika je do sada presuđeno više stotina pravomoćnih presuda. Problem s obračunom isplate prekovremenih sati liječnika datira od 1. prosinca 2013. godine, otkad je na snazi Granski kolektivni ugovor za zdravstvo. Ovo je naša zajednička velika pobjeda u borbi za prava liječnika. Vrhovni sud potvrdio je da su liječnici, i HLK, koji ih je u tome na svaki način podržao, bili u pravu. Komora je osigurala financijsko pokrivanje sudskih i odvjetničkih troškova svim članovima koji su poslodavce tužili preko Komore, što je i bila naša obveza u zaštiti interesa naših članova. Već od idućeg mjeseca očekujemo obračun plaća po Zakonu, odnosno odluci Vrhovnog suda RH", izjavio je je Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.
Vlada je, podsjetimo, najavila kako će do sredine ovog tjedna predložiti načine zakonskog rješavanja problema prekovremenih sati liječnika, koji prikupljaju potpise za povlačenje suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno. Akcija je nazvana "Hoću raditi zakonito". Liječnici su nezadovoljni i jer već dugo čekaju na izmjene Zakona o reprezentativnosti, koje bi im omogućile da sami pregovaraju o radnim i materijalnim pravima, stoga traže strukovni kolektivni ugovor ili Zakon o plaćama liječnika. D.Pav./H
TRI MILIJUNA PREKOVREMENIH SATI
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak kako iz odluke Vrhovnog suda proizlazi da će se prekovremeni rad liječnika morati drugačije platiti. "Ministarstvo zdravstva pokušat će u razgovoru s Hrvatskim liječničkim sindikatom definirati kako riješiti taj dug, kojom dinamikom i u kojem roku", rekao je Kujundžić dodavši kako je sadašnja Vlada naslijedila taj problem od one iz 2013. godine. Dosad je više od 4000 liječnika pokrenulo sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati, a u korist liječnika ima 800 pravomoćnih presuda. Procjenjuje se da se ukupni dug prema liječnicima zbog krivo obračunatih prekovremenih stati kreće oko 1,5 milijardi kuna. U nedavnoj anketi HLK-a 60 posto liječnika iskazalo je spremnost da povuče suglasnost za prekovremeni rad. Liječnici ističu kako godišnje kroz dežurstva i pripravnosti odrade tri milijuna prekovremenih sati, na čemu počiva zdravstveni sustav, a istovremeno su zbog pogrešno obračunatih prekovremenih stati prisiljeni podizati sudske tužbe.