Novosti
RASPRAVA O “POREZU NA ŠEĆER”

Oporezivanje sokova neće riješiti zdravstvene probleme
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Proizvođači: Posebni porez na kavu i sokove uništit će cijelu granu industrije

Izmjene Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića, prema kojima će se taj porez ubuduće plaćati po količini šećera u proizvodu, Vlada je poslala u drugo saborsko čitanje. Predlaže se oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera, kao i dodatno oporezivanje energetskih napitaka.

U žustru javnu raspravu o tom zakonskom prijedlogu, održanu u listopadu, uključile su se brojne hrvatske tvrtke, ali i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV).

Pretilost djece
Ministarstvo financija opravdava donošenje novog zakona i zdravstvenim razlozima, posebice sve većom pretilošću u djece, no dio uključenih u tu problematiku ne slaže se s tim.

Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV, kaže da će novi zakon donijeti i nove probleme.

- Sve zemlje u okruženju odustale su od toga jer to nema smisla. Jedino što će se dogoditi jest to da će se kvalitetna pića plaćati više, a kupovati jeftinija pića slabije kvalitete. Uz to, još više će porasti prekogranična potrošnja, a proizvodnja će poskupjeti i opet će ostati manje novca za radnike i ulaganja. Sve to "prodaje se" pod zaštitom zdravlja. Dali su nam neke porezne reforme i navodne olakšice, a s druge strane ovako opet uzimaju. Sada smo uzeli samo jedan segment prehrambene industrije, a naše najveće tvrtke i jesu dio toga. Donošenje ovakvog zakona može utjecati i na radna mjesta, također zbog većih troškova - kaže predsjednik Sindikata PPDIV.

Ministarstvo financija kao predlagatelj novog "zakona o šećeru", kako se on kolokvijalno naziva, uspoređuje ga s onim u nekoliko država u EU-u i smatra da je potrebno promijeniti način utvrđivanja posebnog poreza na bezalkoholna pića, kako bi se, zbog javnozdravstvenih razloga, prije svega smanjenja pretilosti u djece i bolesti povezanih s prekomjernim unosom šećera, oporezivanje temeljilo na udjelu šećera u bezalkoholnom piću, a ne kao do sada na količini.

Predlagatelj zakona ističe i da su, sukladno s izvješćem Svjetske zdravstvene organizacije, zašećerena bezalkoholna pića glavni izvor šećera u prehrani, a njegova pretjerana konzumacija glavni je uzrok pretilosti, dijabetesa i propadanja zubi te da je oporezivanje jedna od preporučenih mjera Svjetske zdravstvene organizacije za smanjenje pretjerane konzumacije šećera.

U javnu raspravu uključile su se brojne hrvatske tvrtke, a među njima i članice Hrvatske gospodarske komore iz sektora prehrambene industrije - proizvodnja kave, bezalkoholnih pića i šećera, te stručna služba HGK-a, koje su detaljno razmotrile prijedlog zakona te smatraju da on neće ostvariti željene učinke, odnosno javnozdravstvene ciljeve, a, s druge strane, mogao bi znatnije ugroziti domaću industriju.

Protuustavno?
- Umjesto prethodne evaluacije predlagatelj planira naknadnu procjenu učinaka odredbi zakona u roku od dvije godine. Držimo kako je prije bilo kakvog uvođenja novog modela poreza nužna prethodna procjena učinaka na obrazac potrošnje i zdravlje potrošača te na konkurentnost domaće proizvodnje kave, bezalkoholnih pića i šećera. Predlagatelj bi trebao izraditi detaljnu analizu i procjenu učinaka, što dovodi u pitanje budući volumen domaće proizvodnje - moguć pad i preseljenje proizvodnje u zemlje s povoljnijim poslovnim okruženjem, sigurnost radnih mjesta - moguće ukidanje, te potiče prekograničnu kupnju - moguće povećanje, zamjena domaćih proizvoda uvoznim i zamjena domaće sirovine za proizvodnju uvoznom, primjerice, upotreba uvozne izoglukoze umjesto domaćeg šećera - komentar je HGK-a.

Iz tvrtke Jamnica plus novi zakon smatraju protuustavnim. "Ograničenje poduzetničke slobode (samo!) proizvođačima bezalkoholnih pića, i to restriktivno definiranima, a pri tome izostavljanje iz porezne reforme svih drugih proizvođača proizvoda s dodanim šećerom govori o tome da je proklamirani cilj propisa fiktivan, odnosno da se propis donosi s ciljem dodatnog opterećenja određenog kruga poduzetnika. Učinak konzumacije bezalkoholnih pića s dodanim šećerom u odnosu prema drugim proizvodima s dodanim šećerom nije ni po čemu različit ili posebno štetan. Već i dosadašnje porezno opterećenje bezalkoholnih pića smatramo diskriminatornim u odnosu prema ostalim djelatnostima i industrijama, te s obzirom na to smatramo da bi intencija zakonodavstva trebala ići u suprotnom smjeru, k ukidanju posebnog poreza na bezalkoholna pića", naveli su iz Jamnice.

Sandra Lacić
I PROIZVOĐAČI KAVE SU PROTIV
Iz tvrtke Anamarija company naveli su da je stavljen naglasak na napitke s dodanim šećerima i energetska pića. Dobro je da se o tome povede računa, međutim kao puno učinkovitije metode pokazale su se edukacija u javnozdravstvenim ustanovama i omogućavanje veće kupovne moći. Potrošači bi se u takvim okolnostima lakše opredijelili za proizvode više kvalitete. Dovoljno je spomenuti kako je u većini zemalja EU-a kava oslobođena posebnog poreza. Iz tvrtke Franck ističu kako smatraju da bi država postupila principijelno kad bi, vođena brigom za zdravlje nacije, poticala konzumaciju prehrambenih artikala koji imaju pozitivan učinak na zdravlje. “Najbolja prilika za demonstraciju tog principijelnog stava bilo bi ukidanje posebnog poreza na kavu. Razlog više za tu odluku u činjenici je da se radi o minornoj stavci u proračunskim prihodima te da je prate visoki troškovi ubiranja tog poreza zbog složenog administriranja. Smanjenje prekogranične kupnje i povećanje potrošnje zbog prihvatljivijih cijena u velikoj mjeri kompenziraju kalkulativno smanjenje proračunskih prihoda. Takva odluka dobitna je opcija za državu, potrošače i proizvođače”, ističu u Francku.
“ENERGETSKA PIĆA NISU ŠTETNA”
Iz tvrtke PricewaterhouseCoopers, između ostaloga, navode kako se izmjenama propisuje i dodatno oporezivanje energetskih napitaka, povrh oporezivanja tih proizvoda zbog sadržaja šećera, no da nije jasno zbog čega se ta mjera predlaže, jer nije objašnjeno je li i toj mjeri cilj smanjenje pretilosti ili se smatra da je konzumacija tih pića štetna za zdravlje, ili je, možda, bitna neka druga posljedica koju treba prevenirati. “Da ne postoje argumenti o štetnosti energetskih pića, potvrđuje i najnovija studija Europske agencije za sigurnost hrane, iz 2015., koja navodi da energetska pića čine vrlo mali udjel unosa kofeina u adolescenata i zanemarivu količinu među djecom...” smatraju u toj tvrtki.

Iz tvrtke Orbico smatraju da se Vlada, ako je zabrinuta zbog prekomjernog unosa kofeina u djece, trebala usredotočiti na sve proizvode koji ga sadržavaju. Europska agencija za sigurnost hrane više je puta potvrdila da ne postoji nikakva štetnost u sastojcima energetskih pića, smatraju u toj kompaniji.
18,7

posto stanovnika Hrvatske je pretilo, prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo