Crna kronika
KIBERNETIČKI KRIMINAL

Jedan klik mišem i možete ostati bez više tisuća eura
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Nikada nepoznatoj osobi ili tvrtkama ne dijelite svoje i podatke o platnim karticama. Opasno je
Jedan mali neoprezni klik mišem dovoljan je da ostanete bez novca na računu. Fascinira broj prevarenih Slavonaca i Baranjaca preko interneta. Prijave policiji su svakodnevne, u svim županijama, a ukupan godišnji iznos za koji su građani oštećeni doseže i po nekoliko milijuna eura. Iz priloženog se vidi kako je informatička pismenost prosječnog građanina Hrvatske na niskim granama, jer ozbiljno ne shvaćaju prijetnje kibernetičkih kriminalaca.

Iz policije građanima jednostavno savjetuju - ne dijelite svoje bankovne podatke!

U utorak su djelatnici PU brodsko-posavske zaprimili kaznenu prijavu od 44-godišnjaka u vezi s počinjenjem kaznenog djela računalne prijevare. On je 21. veljače primio telefonski poziv od nepoznate osobe koja mu je rekla da na njegovu računu, preko kojega je prije desetak godina trgovao dionicama, postoji iznos od 7000 eura. Osoba mu je rekla kako bi obavili uplatu novca na njegov račun, te je zatražio od 44-godišnjaka bankovne podatke koje im je on ustupio. Nedugo potom 44-godišnjak je provjerio stanje na svome bankovnom računu, nakon čega je shvatio da mu nije uplaćeno 7000 eura, već suprotno - s računa mu je skinuto nekoliko tisuća eura. Shvativši da je prevaren, 44-godišnjaku nije ništa drugo preostalo nego da pomoć potraži u policiji, čiji su djelatnici pokrenuli kriminalističko istraživanje u cilju pronalaženja počinitelja ovog kaznenog djela. U utorak su slavonskobrodski policajci zaprimili još dvije kaznene prijave od 49-godišnjaka i 31-godišnjaka. Stariji je 12. ožujka primio telefonski poziv od nepoznate osobe koja mu je rekla da se bavi ulaganjem u kriptovalute, te da je sin 49-godišnjaka zaradio oko 7000 eura, a s obzirom na to da je maloljetan, taj novac će isplatiti njemu na račun. Potom je od 49-godišnjaka zatražio bankovne podatke koje mu je on ustupio, nakon čega je oštećeni primijetio da mu je s računa skinuto nekoliko stotina eura.

Što se tiče 31-godišnjaka, on je 29. ožujka preko interneta oglasio prodaju perilice posuđa, te mu se ubrzo javila nepoznata osoba s kojom je dogovorio prodaju navedene perilice. Nakon toga neznanac je uputio oštećenog da prati poveznicu koju mu je poslao, radi registriranja i uplate novčanog iznosa, što je on i učinio, a potom je shvatio da je prevaren jer mu je s računa skinut iznos od nekoliko tisuća eura.

Milan Bugarić
POLICIJA: SAVJETA NIKADA DOSTA
Upozoravamo građane da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Ako to učinite, sasvim je izvjesno da ostajete bez novca, poručuju iz policije. Kako biste izbjegli takve prijevare, prije svega je potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju - to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama. Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija.

Možda ste propustili...

NA ĐAKOVAČKOJ OBILAZNICI, KOD SKRETANJA ZA A5

Motociklist poginuo u sudaru s teretnim vozilom

ILEGALNE MIGRANTE PREVOZILI SU RUMUNJ, ESTONAC, DRŽAVLJANI BIH...

Palo novih četvero švercera ljudi

Najčitanije iz rubrike