Kultura
U ĐAKOVU KNJIŽEVNA RIJEČ XIV.

Valentiću Nagrada Julija Benešića
Objavljeno 25. studenog, 2019.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade Julija Benešića je Tonči Valentić, a Povelja uspješnosti pripala je Mati Nediću iz Orašja, Bosna i Hercegovina. Rezultati su to 22. dodjele nagrada Julija Benešića, koju Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara dodjeljuju za najbolja književno-kritičarska ostvarenja u vremenu između dvaju susreta, kao i za ukupan književno-kritičarski opus. Valentiću je nagrada pripala za knjigu kritika Arhipelag suvremene filozofije, a Nediću za niz kritika koje je između dvaju susreta objavio u brojnim hrvatskim i stranim novinama i
časopisima.

Nagrade su zamjenik đakovačkog gradonačelnika Robert Francem te Milorad Nikčević dodijelili u subotu navečer u dvorani Župe Svih svetih u Đakovu, u sklopu programa Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska XIV., a koju je organiziralo Društvo hrvatskih književnika - Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Ogranak Matice hrvatske u Đakovu. Književna je riječ održana u sklopu 14. slavonsko-baranjsko-srijemskih hrvatskih književnih dana, koji su u Đakovu okupili autore slavonsko-baranjsko-srijemskog kruga, Hrvatske te Bosanske Posavine. O laureatima je odlučilo povjerenstvo: Goran Rem, Vlasta Markasović i Adam Rajzl.

U okviru Književne je riječi predstavljen i zbornik Književna riječ III., kao i nakladnička djelatnost Ogranka DHK-a u 2019.

Predsjednik DHK-ova ogranka Mirko Ćurić ovaj je događaj nazvao svojevrsnim godišnjim rezimeom slavonsko-baranjsko-srijemske književnosti, čiju produkciju ocjenjuje vrlo bogatom i kvalitetnom:

- Puno je bolja nego što to mnogi misle. Pogledamo li samo nagrade i festivale, vidjet ćete da mnogi s ovog prostora izuzetno dobro kotiraju; Ivana Šojat dobila je "Ranka Marinkovića", Kramarić nagradu na Danima eseja, Jasna Horvat na Danima Kozaraca itd. Djeluje niz izuzetnih književnika kao što su Delimir Rešicki, Rem, Cvenić, Tomaš..., a imamo i niz mladih. Možda je medijska percepcija slabija, pa slabije dolazimo do državnih medija, neki mediji su zagrebocentrični i ovdašnjim autorima često nije lako probiti taj krug.

U nastavku su slijedila književna čitanja članova DHK-a i gostiju: Josipa Cvenića, Tihomira Dunđerovića, Mirka Ćurića, Jasne Horvat, Vlaste Markasović, Ružice Martinović Vlahović, Nevenke Nedić, Marinka Plazibata, Gorana Rema, Livije Reškovac, Stjepana Tomaša, Maje Urban i Jose Živkovića. U glazbenom su dijelu nastupili Josip Molnar i Sanja
Hajduković. S.Župan

Suzana Župan
Valentić je nagrađen za knjigu kritika Arhipelag suvremene filozofije, a Nedić za niz književnih kritika
14.

književni dani okupili autore slavonsko-baranjsko-srijemskog kruga, Hrvatske te Bosanske Posavine
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike