Ekonomija
OBŽ POMAŽE POLJOPRIVREDNICIMA

Odobreno je još pola milijuna kuna potpora
Objavljeno 22. studenog, 2019.
Potpisnici ugovara su 51 OPG, šest obrta, jedno trgovačko društvo i udruga te dvije jedinice lokalne samouprave

U ovogodišnjem proračunu Osječko-baranjske županije (OBŽ) osigurano je 5,25 milijuna kuna namijenjenih za kreiranje pretpostavki za razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora, poticanje konkurentnosti poljoprivrede i postizanje održivog razvoja ruralnog prostora.Sve ovo sukladno je ciljevima utvrđenim poljoprivrednom politikom Republike Hrvatske. Županija tako provodi čak 14 mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na svom području, javni pozivi za dodjelu potpora objavljeni su u ožujku, do sada su, prema dinamici pristizanja zahtjeva, za 124 korisnika isplaćena dva milijuna kuna.
Jučer je Goran Ivanović, zamjenik župana, potpisao ugovore o dodjeli potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju s novim 61 korisnikom. Vrijednost tih ugovora i potpora iznosi 545.270 kuna, a potpisnici su 51 obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, šest obrta, jedno trgovačko društvo i udruga te dvije jedinice lokalne samouprave.
- Na ovaj način pomažemo proizvođače i jačamo njihovu volju da se nastave baviti poljoprivredom te da mogu biti konkurentni, da razvijaju proizvodnju, uvode nove tehnologije. Uz mjere koje treba dati država, nastojimo kontinuirano jačati poljoprivredu kako bi ova djelatnost bila okosnica gospodarstva naše županije - rekao je Ivanović.
Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling istaknula je da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva i kod ove isplate pokazala najveći interes za potpore.
- Naši poljoprivrednici sve više ulažu u kvalitetu proizvoda i istraživanja kojima dokazuju sljedivost proizvoda, odnosno da proizvode na najkvalitetniji način, bez upotrebe velikih količina pesticida. Vjerujem da će nastaviti ulaganja, a Županija nastavlja program potpora - poručila je pročelnica.
Ilija Perić, vlasnik istoimenog OPG-a, iz Viškovaca na 250 hektara bavi se ekološkim uzgojem, drži muzne krave i proizvodi sir.
- Moramo se boriti, no ustrajemo. Na potporu smo se javili kada smo vidjeli ovaj poziv Županije i vratit ćemo ga natrag u poljoprivredu kroz potrebno certificiranje ekološke proizvodnje - kazao je Perić, kao jedan od jučerašnjih potpisnika.
Općina Kneževi Vinogradi dobiveni iznos iskoristit će za gradnju otresnice dužine 300 metara u naselju Zmajevac.
- Mi smo jedinica lokalne samouprave koja raspolaže s najviše poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj, gotovo 15 tisuća hektara, tako da je svako ulaganje u poljoprivredu za nas bitno. Svaka pripomoć od Županije i države je bitna jer godišnje trošimo milijunske iznose za uređenje poljskih puteva - rekao je Vedran Kramarić, načelnik općine.
Ovogodišnji javni pozivi otvoreni su do 25. studenoga, osim javnog poziva za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 15. prosinca. Dario Kuštro

MLADIMA DO 50 % VEĆE POTPORE
Intenzitet potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko-baranjske županije različit je i kreće se od 50 do 100 posto, visina potpora je do 70 tisuća kuna i ovise o vrsti potpore, kategoriji podnositelja zahtjeva (mladi poljoprivrednici imaju do 50 posto veće iznose potpora), broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova. Intenzitet potpora za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova.
Goran Ivanović

zamjenik župana Osječko-baranjske županije

Uz mjere koje treba dati država, i mi nastojimo kontinuirano jačati poljoprivredu kako bi ova djelatnost bila okosnica gospodarstva Osječko-baranjske županije
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike