Novosti
SAJAM U PARIZU

Kacige za FBI proizvedene u hrvatskoj tvrtki
Objavljeno 20. studenog, 2019.

Tvrtke hrvatske obrambene industrije svoje proizvode predstavljaju na Međunarodnom sajmu domovinske sigurnosti, vojno policijske opreme i naoružanja Milipol Pariz, koji se održava do 22. studenoga.


Kako podsjeća Hrvatska gospodarska komora, te su tvrtke okupljene u Zajednicu proizvođača sredstava za posebne namjene HGK-a, koja ima 43 člana. U Parizu, u organizaciji HGK-a, izlažu Agencija Alan, HS Produkt, Kap-ko i Šešir, Galeb, Odjeća, Šestan-Busch i Pozamanterija.


Tvrtka Šestan-Busch prisutna je u više od 70 zemalja, a svoju multifunkcionalnu zaštitnu kacigu razvili su uz sredstava EU-a te dnevno proizvedu oko tisuću komada zaštitnih kaciga. U Pariz dolaze s poslom upravo dogovorenim u SAD-u. "Njemačka tvrtka Busch prije nekoliko mjeseci otvorila je tvrtku s američkim partnerom u Kaliforniji. Naime, ako netko želi postati dobavljač tamošnjoj vojsci i policiji, mora imati registriranu tvrtku u SAD-u. Taj iskorak u SAD omogućio nam je da postanemo dobavljač FBI-u. Već je nekoliko tisuća kaciga isporučeno američkoj saveznoj agenciji", rekao je direktor tvrtke Šestan-Busch Alojzije Šestan. Suradnju s FBI-em ostvarila je i tvrtka HS Produkt.


U sklopu proizvoda obrambene industrije znatnu ulogu igra i hrvatska tekstilna industrija koja u posljednje vrijeme bilježi oporavak. Naime, kako navodi HGK, tehnički tekstil predstavlja ključno nišno tržište za EU.


"Usmjeravanje prema ‘pametnoj odjeći‘ glavni je pokretač tekstilne industrije Europske unije i u skladu je sa smjernicama krovne organizacije tekstilne i odjevne Europske unije Euratexa", rekao je Stjepan Pezo iz Galeba. Galebov asortiman, među ostalim, uključuje proizvode od funkcionalnih pletiva koje sami razvijaju, donje rublje u kojemu nositelj tijekom znojenja zbog raznih fizičkih aktivnosti ne osjeća nelagodu jer se vlaga brzo odvodi od tijela te program negorivoga donjeg rublja. Proizvedu oko dva milijuna komada odjeće godišnje. "Posao odrađen za NATO najbolja nam je referenca za potencijalne nove partnere kod nastupa na sajmovima", rekao je Pezo o poslu u sklopu kojega su proizveli 200.000 kompleta dugačkoga donjeg rublja za NATO.
Tvrtka Odjeća pak trenutačno izvozi deset posto ukupnog prometa u Makedoniju i BiH, a tvrtke Kap-ko i Šešir već rade s policijskim snagama diljem Europe. Najčešće nastupaju kao podizvođač na tenderima, gdje se kreira cijela odora, kako je slučaj s tenderima za belgijsku i nizozemsku policiju. D.Pav.
ZNATAN IZVOZ
Na temelju financijskih pokazatelja, tvrtke hrvatske obrambene industrije u 2018. su godini u prometu robom vojne namjene i nevojnim ubojnim sredstvima ostvarile suficit u iznosu nešto manjem od 900 milijuna kuna. Izvezena je roba u najvećem dijelu hrvatske proizvodnje, navodi Hrvatska gospodarska komora.

Sajam u Parizu organiziran je pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva unutarnjih poslova, a provodi se u partnerstvu s francuskom nacionalnom policijom i žandarmerijom, službom civilne zaštite, francuskom carinom, gradskom policijom, Interpolom itd. Obuhvaća i druge srodne sektore: IT u kontekstu zaštite podataka i cyber-kriminala, forenzičke službe, specijalne antiterorističke snage, borba protiv organiziranoga kriminala itd. Nastupa više od tisuću izlagača iz 53 zemlje, a sajam će posjetiti i 161 službena delegacija iz 77 zemalja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠENA POTRAGA DUGA 29 GODINA

Oproštaj od suboraca poginulih u "štafeti smrti"

2

LIJEČNICI OBITELJSKE MEDICINE PRVI NA UDARU VIRUSA

Dr. Ćurković: Od pojave koronavirusa manje je pacijenata u ordinacijama

3

OD 1. TRAVNJA 2020.

Obavezno prijavite svinjokolju