Kultura
HAMPER: 10 PRIČA O OBLIKOVANJU KNJIGA

Knjiga kao objekt, taktilni fetiš
Objavljeno 15. studenog, 2019.

Zamišljena kao hommage knjizi kao mediju, izložba 10 priča o oblikovanju knjiga stavlja naglasak na primjere kreativne igre s ‘anatomijom’ knjige i konvencijama njezina dizajna, onako kako dizajn oblikuje interakciju s knjigom kao predmetom, ali i kako svaka, pa i najmanja dizajnerska odluka u njezinu oblikovanju stvara nova značenja. Kustos izložbe je Marko Golub, a u HDD galeriji može se pogledati još danas, 15. studenoga. Tematizira dizajn knjiga i publikacija studija Hamper Ivane Vučić i Toma Jure Kaćunića, te u manjoj mjeri ranije Ivanine radove iz razdoblja studija Laboratorium.


- Tema oblikovanja knjiga iskristalizirala se kroz razmišljanje da u 2019. napravimo neku vrstu izložbenoga presjeka dosadašnjega djelovanja kao što smo proteklih godina obradili dizajnerske opuse, ili fragmente opusa niza dizajnera mahom srednje generacije, koji su danas u naponu snaga, čiji je ‘autorski jezik’ posve formiran te čiji rad bitno obilježava dizajnersku scenu sadašnjeg trenutka. Pritom nam je, zbog ograničenih prostornih kapaciteta HDD galerije, uvijek bilo važno pronaći crvenu nit, karakterističan pristup koji se provlači kroz veći broj radova ili neki specifičan kontekst koji ih povezuje - ističu iz Hamper studija.


Hamperov je portfolio opsežan i uključuje rad u praktički svim područjima dizajnerskog djelovanja, za klijente u rasponu od velikih korporacija, preko javnih institucija do organizacija civilnog društva. Pokriti sve u formi retrospektive, u prostoru koji za to nije ni približno dostatan je, naravno, nemoguće, pa su se odlučili za ono što ovi dizajneri najviše vole, u čemu najviše uživaju. U samom središtu interesa Hamperovih je upravo medij knjige, njezin taktilni šarm i bogatstvo izražajnih mogućnosti. Taj interes seže i u pretpovijest Hampera, u djelovanje studija Laboratorium Ivane Vučić i Orsata Frankovića, koji se 2012. rasformirao da bi iz njega nastali entiteti Hamper studio i Flomaster.


Iza svake od deset knjiga odabranih za izložbu stoji mnogo konceptualizacije i niz kreativnih odluka motiviranih pažljivim iščitavanjem i interpretacijom sadržaja, dubokim razumijevanjem medija u kojem se dizajnira i propitkivanjem njegovih mogućnosti, ograničenja i potencijala. Mnoge od njih već na prvi pogled djeluju izvanserijski, kuriozno i drukčije, dizajnirane su da impresioniraju i iznenade čitatelja, a u drugima je dizajn naizgled suzdržan, ne skreće pozornost na sebe i posve je posvećen tome da istakne inherentnu snagu vizualnog sadržaja kojim raspolaže - ističu organizatori izložbe.


U prilično heterogenoj produkciji ovog studija, ali i ranijih radova oboje dizajnera koji su ga osnovali ne može se govoriti o nekom jedinstvenom autorskom likovnom rukopisu. Kao i kod većine najboljih dizajnera njihove generacije, svaki projekt koji rade temelji se na idejama, odabiru medija, materijala, izražajnih sredstava i pristupa koji najbolje reflektiraju sadržaj kojim se u svakom specifično slučaju bave. Zato njihov dizajn, osobito u području knjiga i publikacija, najviše karakteriziraju s jedne strane izrazita vještina i pažnja u art-direkciji, a posebno u korištenju fotografije i vizualnom pripovijedanju, te promišljanje knjige kao objekta, taktilnog fetiša, čije su materijalne karakteristike - tiskarski postupci, teksture papira, tipografija, konvencionalni i nekonvencionalni tretmani anatomije knjižnog bloka, ovitka, sadržajne strukture itd. - uvijek u fokusu Hamperova zanimanja.
- Želja nam je na primjeru radova Hamper studija pokazati kako se knjige rade, koliko je taj proces obilježen pripremama, istraživanjem, dinamikom suradnji i stalnim učenjem o mediju koji, gotovo u istom obliku, egzistira stotinama godina. Zanima nas i preispitati budućnost tradicionalne, tiskane knjige u digitalnom dobu, ali i podsjetiti na izuzetne izražajne mogućnosti knjige kao medija, na njezinu fizičku pojavnost, taktilnost, teksturu i posebnu vrstu interakcije koju stvara s čitateljem. Osim samih knjiga, izložba sadrži i mnoštvo dodatne vizualne dokumentacije, fotografija, interpretativnih autorskih tekstova, kao i seriju dokumentarnih videa u kojima o njima govore dizajneri, urednici, autori i kustosi - ističu iz HDD galerije. N.Vek.
Možda ste propustili...

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Stručno vodstvo: Autoportreti

ČUVARI PRIČA OPET SU BILI U OSIJEKU

Maštajte, vjerujte u bajke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana