Novosti
PREMIJER PLENKOVIĆ:

Pad Berlinskog zida stvorio je uvjete za europsko jedinstvo
Objavljeno 9. studenog, 2019.

ZAGREB - Pad Berlinskog zida bio je jedan od najvažnijih trenutaka za europski kontinent i njegovo jedinstvo, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković povodom 30. godišnjice tog događaja.

"Danas obilježavamo 30. godišnjicu pada Berlinskog zida, simbola sloma komunizma, čime je okončana podjela Europe, zacrtan put ujedinjenja Njemačke te dan novi zamah europskom projektu, koji je osigurao pomirenje i prosperitet europskih naroda", napisao je Plenković na svom Twitter profilu.

Hrvatska je kao članica EU-a "danas dio ujedinjene i demokratske Europe, sazdane na zaštiti ljudskih prava, odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije te jasnoj osudi totalitarnih režima 20. stoljeća - nacizma, fašizma i komunizma", dodao je.

Berlinski zid pao je na današnji dan prije 30 godina.

Premijer se na taj povijesni događaj osvrnuo i u Varaždinu, gdje je sudjelovao na Savjetu Vlade za Hrvate izvan RH.

„Označio je ne samo važan korak za ujedinjenje Njemačke, nego objektivno i za ujedinjenje Europe. Ivan Pavao II. je godinu dana prije toga u Europskom parlamentu držao, po meni, najreferentniji govor kada je kazao da Europa mora dati i drugom plućnom krilu da diše i na taj način je predvidio tektonske promjene koje su u konačnici, možemo biti sretni, omogućile i raspad bivše SFRJ i stvaranje Hrvatske kao slobodne, demokratske i međunarodno priznate države“, rekao je.(Hina)

Možda ste propustili...