Novosti
PROFESIONALNI STRES I PROZIVANJE

Sve je teže biti socijalni radnik
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Zbog česte izloženosti javnosti i kritikama danas je sve teže biti socijalni radnik, te su obolijevanja u toj profesiji sve češća, pokazuje istraživanje koje je u srijedu predstavljeno na okruglom stolu "Socijalni radnici na naslovnici - dijalog s medijima".

Istraživanje koje je Hrvatska komora socijalnih radnika provela od 23. do 31. listopada među 739 socijalnih radnika iz cijele Hrvatske pokazuje da je glavnih pet izvora profesionalnog stresa prozivanje socijalnih radnika u medijima, nedostatak smještajnih kapaciteta, nedostatak institucija za daljnji specijalizirani tretman korisnika, česta izloženost kritikama javnosti i preopterećenost poslom.

Fizički napad u posljednjih godinu dana doživjelo je četiri posto sudionika istraživanja, pri čemu ih 83 posto nije otišlo na bolovanje nakon toga. Kao razloge neodlaska na bolovanje navodili su nagomilavanje posla, manju plaću, želju da se sve izdrži te nepostojanje vidljivih ozljeda. Verbalni je napad u posljednjih godinu dana doživjelo 36,67 posto sudionika. U proteklih godinu dana gotovo 49 posto sudionika iskoristila je bolovanje, a prosječna dužina bolovanja bila je sedam dana. Zabrinjava, ističu iz Komore, što je čak 50,4 posto sudionika suočeno s dugotrajnom bolesti ili dugotrajnim zdravstvenim problemom. Najčešće bolesti su visok krvni tlak - 21 posto, kronične bolesti kralježnice - 33 posto, visok kolesterol i masnoće - 25 posto i depresija - 15 posto, pokazuje istraživanje.

Predsjednica Povjerenstva za odnose s javnošću Nela Pamuković kazala je da je danas socijalni radnik u Hrvatskoj uplašen, a strah od prozivanja u medijima i kritika javnosti njegov je glavni stresor, dok im je manje važno u kakvim uvjetima rade.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović naglasila je kako se ove godine pokazalo da je socijalni sustav niz godina zapostavljan i o njemu se često govori kao parazitu na državnom proračunu, a zapravo u sustavu nedostaje zaposlenika, sistematizacije nisu popunjene niti su usklađene s pravilnikom, imaju dvostruko više korisnika nego što bi ih prema bilo kakvom pravilniku trebali imati, nemaju osnovna sredstva za rad ni adekvatne edukacije. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana