Novosti
NOVI ZAKON O VATROGASTVU

Nagodinu će se osnovati
državna vatrogasna škola
Objavljeno 31. listopada, 2019.
"Prije svega se želi ustrojiti središnji državni ured koji će ujediniti sustav vatrogastva", najavljuje Slavko Tucaković

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu konačni prijedlog novog Zakona o vatrogastvu za koji ističe da će riješiti brojne probleme hrvatskog vatrogastva, od ustrojstva do financiranja.


Do sada su vatrogasne službe na državnoj razini bile podijeljene nadležnosti između Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatske vatrogasne zajednice. Zbog te činjenice bilo je otežano donošenje podzakonskih propisa te rad vatrogasnih postrojbi, posebice dobrovoljnih. Rješavanjem tog problema omogućava se detaljnije normativno reguliranje vatrogasne djelatnosti, uspostavljanje jedinstvenog sustava obrazovanja i osposobljavanja vatrogasaca kao i ravnomjernije financiranje iz državnog proračuna. Zbog dvojne nadležnosti je i povlačenje sredstava iz Europske unije za vatrogastvo do sada bilo nezadovoljavajuće.

Vatrogasna vijeća

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, kaže da će novi Zakon o vatrogastvu donijeti puno toga dobroga vatrogascima.


- Ponajprije se želi ustrojiti središnji državni ured koji će ujediniti sustav vatrogastva. Novim zakonom promijenit će se i sustav postavljanja zapovjednika na nižim razinama. U prijedlogu zakona stoji da će zapovjednike profesionalnih postrojbi, nakon natječaja, birati članovi vatrogasnog vijeća - kaže Slavko Tucaković i pojašnjava da više neće biti upravnih vijeća i o izboru će odlučivati struka, a ne politika. Međutim, ako se glavni vatrogasni zapovjednik ne bude složio s izborom vatrogasnog vijeća, uvijek će moći povući suglasnost. Posebna je novost što članovi vatrogasnih vijeća neće za taj posao biti plaćeni, kao što su to sada plaćeni bili članovi upravnog vijeća pa, kako kaže glavni hrvatski vatrogasni zapovjednik, članovi novih vijeća bit će ljudi od struke koji žele raditi za dobrobit vatrogastva, a ne osobe koje će se zauzimati za nečije tuđe interese ili pojavljivati na sjednicama zbog 1000 ili više kuna naknade. Zapovjednika javne vatrogasne postrojbe, uz prethodne suglasnosti županijskog vatrogasnog zapovjednika i glavnog vatrogasnog zapovjednika, imenovat će i razrješavati općinski načelnik, odnosno gradonačelnik, na mandat od pet godina. Ako dođe do različitih stavova, odlučujući je stav glavnog vatrogasnog zapovjednika. ​Prijedlogom zakona propisano je osnivanje vatrogasne mreže na temelju koje se iz državnog proračuna osiguravaju sredstva za redovno djelovanje profesionalnih vatrogasnih postrojbi te se osiguravaju sredstva za financiranje troškova vatrogastva u onim jedinicama lokalne samouprave koje nemaju osnovane profesionalne vatrogasne postrojbe.


- Najvažnije je da budemo svoj na svome i u svim segmentima potrebna nam je struka. Uz to potrebna je i motivacija vatrogasaca. Radi se na izradi vatrogasnih planova, nove strategije razvoja vatrogastva, ali u izradi je i program aktivnosti Vlade i izrada vatrogasne mreže. To je dokument kojim će se odrediti gdje su potrebne javne vatrogasne postrojbe. Na primjer vatrogasci u Đakovu i Donjem Miholjcu sada ništa ne dobivaju od države, a na primjer Osijek dobiva iz tzv. državne decentralizirane funkcije, kao i Beli Manastir. Svrha je vatrogasne mreže da to bude što ujednačenije na području cijele Hrvatske - pojašnjava glavni vatrogasni zapovjednik.
Odjeli diljem RH

Za potrebe obrazovanja u sustavu vatrogastva Republika Hrvatska osniva Državnu vatrogasnu školu, za koju će se sredstva osigurati u državnom proračunu. Škola će se financirati i školarinama, donacijama te vlastitim i drugim prihodima.

- Nagodinu ćemo imati glavnu vatrogasnu školu u Zagrebu, javnu ustanovu koja će moći imati svoje odjele diljem Hrvatske. Na primjer u Splitu, Rijeci, Osijeku... - potvrđuje Slavko Tucaković, glavni hrvatski vatrogasni zapovjednik.


Sandra Lacić
PRAVILNICI NISU MIJENJANI OD 1994.
Tucaković dodaje kako će se novim zakonom glavnom vatrogasnom zapovjedniku vratiti i sustav inspekcije. "Dobro je i to što će glavni zapovjednik moći donositi nove pravilnike, a neki od njih nisu mijenjani još od 1994. i danas više uopće nemaju veze s pameti. Nakon donošenja pravilnika, ako nešto i ne bude valjalo, glavni vatrogasni zapovjednik lako će ga moći zamijeniti, pa bilo to i već za mjesec dana, samo da bi se olakšao rad vatrogasaca", navodi Tucaković. Glavni vatrogasni zapovjednik preuzima odgovornost za osposobljenost, organiziranost i opremljenost vatrogasaca te za provedbu inspekcijskog nadzora.
Možda ste propustili...

VOJNO OSPOSOBLJAVANJE U POŽEGI

Na obuku stiglo 107 ročnika

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu