Novosti
TISUĆE MIGRANATA U OČAJNIM UVJETIMA

Stanje u migrantskom kampu sve gore, Crveni križ se povlači
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Kamp za ilegalne migrante Vučjak kod Bihaća u BiH smješten je na samoj granici s Hrvatskom

U kampu za ilegalne migrante Vučjak, kod Bihaća, stanje izmiče kontroli jer je tamo sada smješteno više od dvije i pol tisuće ljudi, a Crveni je križ iz sigurnosnih razloga odlučio povući svoje osoblje koje je do sada skrbilo o migrantima i osiguravalo im prehranu i najnužniju zaštitu.

Tajnik Crvenog križa u Bihaću Selam Midžić izjavio je kako se u kampu, koji je planiran za prihvat 800 do 1000 izbjeglica, sada našlo njih gotovo tri puta više, nakon što je policija provela racije i iz središta Bihaća odvela k Vučjaku sve migrante koji su boravili na otvorenome, odnosno imali smještaj u kampovima Miral i Bira, koji su za to predviđeni. On je kazao kako je policija samo u srijedu u Vučjak dovela oko 1700 migranata, a tamo ih je već bilo najmanje 700. Zbog toga je i prostor predviđen za blagovaonicu morao biti prenamijenjen u smještajni.

Prijeti glad
Zalihe hrane mogu potrajati samo iduća tri do četiri dana, i to pod uvjetom da se migrantima daje samo po jedan obrok.

Kamp Vučjak opsluživali su isključivo volonteri Crvenog križa, a gradske vlasti Bihaća osiguravale su logistiku jer u kampu nema tekuće vode ni električne energije, a svi migranti borave u šatorima. Europska unija odbila je dopustiti da se njezina sredstva koriste za financiranje rada kampa Vučjak jer smatraju da ima neodgovarajuće uvjete za boravak, a problematičnom drže i činjenicu da je preblizu granice s Hrvatskom, što migranti učestalo koriste kako bi pokušali nastaviti put. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio je kako će se od početka idućeg tjedna obustaviti svaka pomoć za Vučjak. "Sada imamo veliki broj migranata koje moramo opslužiti ni sa čim jer nemamo više nikakve pomoći", kazao je Midžić za portal uskinfo.ba. Upozorio je kako je stoga sigurnost volontera Crvenog križa dovedena u pitanje, a pozvao je lokalnu policiju da preuzme odgovornost za stanje u kampu jer ono vrlo lako može izmaknuti svakoj kontroli. Pojasnio je kako će migranti sigurno krenuti k Bihaću kada ga Crveni križ napusti jer neće imati ni hrane ni vode. "Ovdje nema upravitelja kampa i nitko ne želi preuzeti odgovornost", kazao je Midžić.

Misija Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini upozorila je vlasti te zemlje kako ne smiju dopustiti eskalaciju migrantske krize na području Bihaća te je pozvala na hitno pronalaženje rješenja kako bi se osigurali alternativni smještajni kapaciteti za ilegalne migrante nakon što bude zatvoren Vučjak. Kamp se svakako mora dislocirati jer tamo postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, a ta lokacije nije ni u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima. Svi nedostatci već su nabrojeni u izjavi koju je UN objavio u lipnju, kada je upravo Gradsko vijeće Bihaća donijelo odluku o uspostavi kampa Vučjak kako bi se tamo smjestili oni migranti za koje nije bilo mjesta u drugim prihvatnim centrima. Posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe González Morales, koji je ove jeseni boravio u BiH kako bi procijenio razvoj migrantske krize, istaknuo je kako je Vučjak "apsolutno neprimjeren i nehuman" za smještaj ljudskih bića. On je također pozvao vlasti u BiH da prestanu prisilno dovoditi migrante u taj kamp. "Vlasti su upoznate s time da je Vučjak lociran u blizini miniranih područja, kao i da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Nije opskrbljen električnom energijom, vodom ni medicinskom skrbi te posjeduje veoma mali broj sanitarnih čvorova", podsjećaju iz UN-a u BiH.

Izjavu gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da će Grad i lokalni Crveni križ obustaviti pružanje pomoći migrantima u Vučjaku smatraju posebice zabrinjavajućom s obzirom na to da je ta pomoć bila nedostatna i prije nego što je posljednja skupina migranata tamo prebačena. "Ako se ova odluka provede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste i opasnost od mogućeg izvanrednog stanja na lokalitetu Vučjaka", upozorili su iz UN-a. UN u BiH i drugi međunarodni partneri, kako je navedeno u izjavi, spremni su odmah aktivirati raspoloživa sredstva kako bi pružili potporu vlastima pri uspostavi novog kampa u skladu s humanitarnim standardima ili pak povećanju kapaciteta već postojećih lokacija.

Nije dobro za BiH
Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je na novinarsko pitanje ima li opasnosti od prodora migranata smještenih u Vučjaku u Hrvatsku rekao da ilegalni migranti svakoga dana pokušavaju ući u Hrvatsku, a da je hrvatska policija spremna je za svaki scenarij. "Meni je žao da se to događa u BiH i osobno sam upozoravao kolege u BiH da se moraju jače angažirati na zaštiti svojih istočnih granica jer, i po njihovu priznanju, s istoka u BiH ilegalni migranti ulaze bez ikakvih zapreka i smetnji. To nije dobro za BiH, nije dobro za EU ali nije dobro ni za europsku perspektivu BiH,“ rekao je Božinović.

Hina/D.Pavlović
Šuhret Fazlić

gradonačelnik Bihaća

Ni jedan zaključak iz Bruxellesa, ni jedna preporuka bivšeg šefa Delegacije Europske unije u BiH Wigemarka nisu provedeni. Imam osjećaj da je na jednoj strani Bihać, a na drugoj Vijeće ministara BiH. Od njih smo tražili financijsku pomoć, ali nismo dobili ni jednu marku.
Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru