Novosti
WEINBERGER PAVLOVIĆ VRIJEĐANA PO NACIONALNOJ I RODNOJ OSNOVI

Hrvatica koja živi u Beogradu zatražila zaštitu od policije
Objavljeno 13. listopada, 2019.

Marlena Weinberger Pavlović već mjesec dana pokušava od službenih institucija u Srbiji, počevši od policije do državnog ureda povjerenika za rodnu ravnopravnost, dobiti odgovor na dopise i zahtjeve za zaštitu koju je zatražila zbog uvreda i šikaniranja na nacionalnoj i rodnoj osnovi, pretrpljenih u filijali jedne banke u središtu Beograda.

Weinberger Pavlović, Dubrovkinja hrvatske i židovske krvi, koja već više od četiri desetljeća živi i radi u Beogradu, predsjednica je Srpsko-židovskog pjevačkog društva, kulturna djelatnica i aktivistica koja je svojim radom utkala brojne tragove u kulturni milje Beograda i Srbije.

Utoliko prije naglašava kako je "šokirana vrijeđanjem, pogrdama i vulgarnim psovkama" te nazivanjem "ustašicom", "bosanskom pjevačicom" i "kurvom", koje joj je ničim potaknut uputio nepoznati mladić 12. rujna. Jednako tako zapanjena je i činjenicom da ni zaštitar, ni itko od zaposlenika u filijali banke, u kojoj se incident dogodio, nije reagirao na višeminutno ponižavanje i vrijeđanje kojemu je bila izložena. Uzrujana uvredama i verbalnom agresivnošću Weinberger Pavlović incident je prijavila policijskoj postaji u središnjoj gradskoj općini Stari grad, tražeći da se počinitelja identificira i prema njemu poduzmu zakonske mjere. Obavijest i dopis o incidentu, u koji je Hina imala uvid, uputila je povjerenici za rodnu ravnopravnost Brankici Janković, istaknuvši kako je "šokirana vrijeđanjem po nacionalnoj i rodnoj osnovi".

"Javno sam, bez da sam ičim izazvala, sramoćena, psovana i vrijeđana. Budući da dugo živim u Beogradu, dogodilo se više puta da budem ‘prozivana‘ u negativnom kontekstu po nacionalnoj osnovi. Nekada kao Hrvatica, nekada kao Židovka, zbog mog ‘udrobljenog‘ podrijetla, no trudila sam se ta događanja zanemariti i nisam se mnogo osvrtala na takve uvrede primitivnih, bahatih pojedinaca", istaknula je Weinberger Pavlović u dopisu upućenom državnom povjerenstvu za rodnu ravnopravnost.

Uz dopis o vrijeđanju u podružnici Adiko Banke, u nazočnosti zaposlenih i dva klijenta, Weinberger Pavlović naglašava kako se povjerenici obraća s namjerom da se spriječi širenje govora mržnje, uvreda i prijetnji, a nasilnika identificira i kazni primjereno zakonu. "Uostalom, Beograd je moj grad, a Srbija moja zemlja. Ovdje je moj dom, iako obožavam svoj Dubrovnik. Sigurna sam i ništa mi se ne može dogodit! Tako sam do sada mislila", naglasila je u pismu povjerenici za rodnu ravnopravnost Weinberger Pavlović. Dodatno ju iznenađuje da nitko od svjedoka incidenta nije reagirao.

"Što se dogodilo Beogradu, Srbiji, ovom narodu, gleda se bahati nasilnik koji vrijeđa i maltretira ženu, premda takvo ponašanje nije primjereno ni prema kome. Nitko ništa ne poduzima. Ni riječ nisu progovorili. Slažu li se možda s nacionalističkim uvredama i izgovorenim psovkama? U kakvom to gradu živim, koja je ovo zemlja, kakvi su ovo ljudi?", navela je ona u pismu.

Dani su prolazili, a kako je u međuvremenu nitko iz policije nije kontaktirao za svjedočenje, ili zahtjevom za dodatne informacije, Weinberger Pavlović je u ministarstvu unutarnjih poslova Srbije (MUP) 8. listopada osobno predala dopis upućen izravno ministru Nebojši Stefanoviću, inače i potpredsjedniku Vlade Srbije i visokom dužnosniku vladajuće Srpske napredne stranke.

U dopisu pita zašto policija do sada, nakon 24 dana, nije postupila po svojoj nadležnosti, ni po njenoj prijavi.

Ukazujući kako dosad ništa nije poduzeto, ona ministra Stefanovića pita: "Trebam li se bojati šetati ulicama svoga grada, ili ući u neku javnu ustanovu, jer mi svatko može reći svašta? Sada sam verbalno napadnuta, što će biti sljedeće? Tko će me zaštiti?".

Osim službenog pečata da je dopis zaprimljen, iz ureda ministra Stefanovića Marlena Weinberger Pavlović još nije dobila povratne informacije o postupanju po njezinoj pritužbi.

Hina
Iz ureda ministra policije Marlena Weinberger Pavlović još nije dobila povratne informacije o postupanju
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A BIH DRAGAN ČOVIĆ:

Hrvati iz BiH "malo ljuti" zbog karantene

ZBOG PREDSJEDANJA EU-OM U OTEŽANIM OKOLNOSTIMA

Njemačka zahvalila Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike