Kultura
POČINJE NOVA MANIFESTACIJA: KLASICI U HNK-u

Euripidove "Trojanke" - priča o tuzi i zlovremenu
Objavljeno 10. listopada, 2019.
Sezona koja je pred nama kroz različite žanrove i aspekte propitkuje vrijednost čovjeka u društvu, njegove zablude i razočaranja. Pozicija žene u društvu i specifičnost pogleda na ženu i njenu funkciju kroz stoljeća. Svaki je tekst svevremen i univerzalan, nudi velike mogućnosti prenošenja jasne poruke u današnje doba, muško - ženski odnosi kao temelj za opstajanje društva i vrijednosti koje nose, propitkivanje kroz suptilan umjetnički svijet o onom neizrecivom što na sve nas djeluje: emotivna stanja u kojima se nalazimo kada smo izloženi životnim iskušenjima - na početku je nove kazalište sezone HNK u Osijeku istaknula ravnateljica Drame Petra B. Blašković. Ponosno je vodstvo ove nacionalne teatarske kuće najavilo i neke programske novine, u obliku novih manifestacija.


Jedna od njih je i Klasici u HNK-u, koju već ovoga petka, 11. listopada, u 19 sati otvara gostovanje Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica - Trojanke, u režiji Jaše Kocelija.


Nova je manifestacija - prostor unutar kojeg nam je želja u osječki teatar dovesti međunarodne produkcije te velikim klasicima upotpuniti našu produkciju mehanizmom razmjene s etabliranim, hrvatskim i inozemnim kazališnim kućama. Otvara ju Euripidova drama Trojanke. Priča je to o trenutku okončanja Trojanskog rata, o ženama, Trojankama, koje s djecom čekaju odlazak u sužanjstvo, u priležništvo grčkim pobjednicama. Priča o tuzi, zlovremenu koje ne dopušta oplakivanje onih koje nisu uspjele čak ni pokopati. Povratak počelima kazališta, genomu dramatike koji se nasljedno prenosi dalje. Do nas, onkraj nas - najavljuju iz kazališta.


- Sezona koja će nas, baš kao na zamišljenom mikrosvijetu-vrtuljku Baruna Trenka, koji se nakon 35 godina ponovno vraća na scenu našeg kazališta za kojeg je i napisan 1984. i praizveden, dinamično, sprovesti kroz dragulje kazališnog dramskog repertoara. Od drame do komedije, preko glumačkog mjuzikla, velikih ansambl predstava koje stvaraju ravnotežu s komornim izričajem na bivšoj Noćnoj sceni, koja sada pronalazi novi naziv Scena U Sceni unutar koje otvaramo vrata koprodukciji kazalištem „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca. Bogata sezona koja će naći svoj put i do najzahtjevnije publike - zaključuje ravnateljica Drame.
Novine su i simforock-koncert, ciklus Ctrl Alt HNK (za mlade), tu je i Kazališna ljetna špica.. N.Vekić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAMOSTALNA IZLOŽBA OSJEČKOG FOTOGRAFA U VINKOVAČKOJ GALERIJI MERAJA

Balentić: Ova je izložba je neki presjek mojih interesa

2

U GALERIJI WALDINGER 25. RUJNA

Otvaranje izložbe pod nazivom "Susreti o vodi"

3

BAGARIĆ O ALBUMU S FILHARMONIJOM

Vjerujem da će ovi operetni evergreeni pronaći put do publike