Kultura
DIZAJNERSKA POČETNICA "AJD‘ NACRTAJ NEŠ" INJE KAVURIĆ KIRETA

Čarolija priče oživljava imaginarne svjetove
Objavljeno 10. listopada, 2019.
U subotu, 12. listopada, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se besplatna radionica za djecu nižih razreda osnovne škole pod nazivom "Ajd‘ nacrtaj neš". Voditeljica radionice je dizajnerica vizualnih komunikacija Inja Kavurić Kireta, a rok za prijavu je petak 11. listopada u 15 sati. Na ovoj će se radionici djeca upoznati s ilustracijom kao formom vizualnog komuniciranja, a iskustvenom metodom oblikovanja slikovnice približavamo rad na stvaranju narativa pomoću likova (character design). Rečenicom “bilo jednom davno” često započinju priče koje nas kroz neobične avanture vode u daleke zemlje i među fantastična bića. Čarolija priče oživljava imaginarne svjetove, a prenosi nam poruke bitne za razumijevanje našeg svijeta. Priče nas potiču na istraživanje, nasmijavaju nas i rastužuju, mentalno obogaćuju i duhovno ispunjavaju, a najviše od svega daju beskrajnu širinu kreativnom životu.


Kako ispričati priču pomoću likova koji ju hrabro mogu nositi uputivši se u nepoznato? Na radionici ‘Ajd’ nacrtaj neš’ ćemo kroz istraživanje, crtanje i igranje stvoriti likove, pomoću njih ispričati priču i konačno otkriti što je onda na kraju bilo.


Na ovoj radionici upoznajemo djecu s ilustracijom kao jednom od formi vizualnog komuniciranja, prisutnom u svim medijima od tiskovnih materijala i ambalaže, animiranih filmova, kompjuterskih igrica do odjevnih predmeta i reklamnih poruka.


Iskustvenom metodom, kroz istraživanje, crtanje i igranje, stvaramo likove (character design) koji postaju nositelji narativa te formiraju priču, a koju zatim zajednički oblikujemo u slikovnicu.


Cilj radionice je djeci na jednostavan način približiti proces stvaranja priče kroz oblikovanje karakternih i fizičkih osobina likova, njihovo crtačko interpretiranje korištenjem različitih likovnih tehnika te suvislo povezivanje u narativnu cjelinu s uzročno posljedičnim slijedom radnje, odnosima među likovima te porukom koju želimo prenijeti.


Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima nižih razreda osnovne škole.


Predviđeno trajanje radionice je 2h.


Rok za prijave je petak 11. listopada do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.


Inja Kavurić Kireta oduvijek crta. Radila je ilustracije za dječje knjige i udžbenike, za brojne tvrtke i časopise, objavljivala stripove. Kao diplomirana dizajnerica vizualnih komunikacija radila je u dizajnerskim studijima i reklamnim agencijama te kao freelancer. Zadnjih godina posvetila se edukaciji te predaje crtanje i ilustraciju na Studiju dizajna i vodi kreativne radionice. Bavi se istraživanjem kreativnih procesa, a područje interesa nalazi i u character designu. Omiljeno joj je pitanje “Što ako…?”. N.Vek.
Možda ste propustili...

ČUDESAN SVIJET MOGUĆNOSTI U VREMENU OD PIJESKA

Darija Prša: Uvijek mi preostaje rijeka i dan na njoj

PREDSTAVLJEN ROMAN "TAJKUNOVA KĆI"

Tafra: Novinari su male bebe za književnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana