Ekonomija
KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ, HRVATSKA PREDSJEDNICA

Vjerujem da Slavoniju, Baranju i Srijem čeka svjetlija turistička budućnost
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Slavonija, Baranja i Srijem već su visoko pozicionirani kao lovna i ribolovna te gastronomska i enološka destinacija

Poštovani čitatelji Glasa Slavonije, cijenjeni gosti manifestacije Dani hrvatskog turizma 2019.!

Pozdravljam sudionike i cijenjene uzvanike manifestacije Dani hrvatskog turizma 2019., kojom se tradicionalno obilježava završetak jedne i početak druge turističke godine. S velikim zadovoljstvom pozdravljam održavanje najvećeg turističkog skupa u Hrvatskoj, ovoga u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Prvi put na kontinentu, i to upravo u dijelu Hrvatske koja je posljednjih godina sve privlačnija turistička destinacija brojnim domaćim i stranim turistima.

DHT najvažnije je mjesto susreta turističkih gospodarstvenika, profesionalaca i drugih dionika hrvatskog turističkog sustava bez kojih Hrvatska danas ne bi bila jedna od najkonkurentnijih turističkih destinacija na svijetu. Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, kvaliteta i konkurentnost hrvatskog turizma kontinuirano se povećava i Hrvatska je trenutačno u prestižnom društvu država s najrazvijenijim turističkim gospodarstvima svijeta, što je izniman uspjeh. Moramo ga biti svjesni i u skladu s time svoje turističke resurse usmjeriti prema još snažnijem brendiranju Hrvatske kao svjetski priznate destinacije.

Velika hvala
Stoga svima koji pridonose tom uspjehu kažem - velika hvala za sav trud i požrtvovan rad. Ujedno želim ukazati i na važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo te zainteresirati mlade za profesionalnu karijeru u hotelijerstvu, nautici, kulturnom i zdravstvenom turizmu, kao i za nove poduzetničke projekte i stvaranje novih turističkih proizvoda. Ulaganje u mlade koji će se svojim radom, zalaganjem i kvalitetom uključiti u razvojnu budućnost Hrvatske, bez premca je najvažniji čin kojemu se mi kao društvo moramo posvetiti i kontinuirano ga poticati.

Prigoda je ovo i za upozoriti na izazove s kojima se hrvatski turizam suočava. Prije svega mislim na neravnomjeran turistički razvoj kontinentalne i primorske Hrvatske, što se odražava i na sveukupna demografska, gospodarska i društvena kretanja. Do sada je potpora razvoju turizma na kontinentu većinom bila deklarativnog karaktera, dok su konkretni poticaji najčešće izostajali. Budući da se DHT prvi put održava na istoku Hrvatske, vjerujem kako će se to promijeniti i da Slavoniju, Baranju i Srijem čeka svjetlija turistička budućnost. Potrebno je naglasiti i važnost poštivanja načela odgovornog i održivog razvoja turizma, što podrazumijeva napredak bez štete za okoliš i na način koji, prije svega, podiže razinu životnog standarda i blagostanje lokalne zajednice.

Slavoniji, Baranji i Srijemu, ali i cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj moramo pristupiti strateški u pripremi za osnaživanje njihovih turističkih potencijala i stvaranju prepoznatljive destinacije, što će pridonijeti i gospodarskom razvoju istoka Hrvatske. Jedinstveni parkovi prirode te bogata kulturno-povijesna baština snažan su potencijal za kreiranje različitih oblika turističkih proizvoda. Slavonija, Baranja i Srijem već su na međunarodnoj turističkoj karti visoko pozicionirani kao lovna i ribolovna, gastronomska i enološka destinacija s nizom značajnih manifestacija. Sve se više značaja pridaje i razvoju zdravstvenog turizma te vjerujem da će se jednakim intenzitetom razvijati i posebni oblici turizma, kao što su memorijalni turizam ili riječna kružna putovanja. Duboko sam uvjerena kako turistički djelatnici Slavonije, Baranje i Srijema imaju znanja, sposobnosti i iznad svega volje za tako raznovrstan razvoj turizma.

Bolji život
U tom cilju pozdravljam napore Ministarstva turizma, HTZ-a i HGK u izradi strateških razvojnih dokumenata koji će pomoći i usmjeravati daljnji razvoj turizma Slavonije, Baranje i Srijema i jačati kontinentalni turizam. Vjerujem kako je zajednička želja svih nas time ostvariti nade i snove za povratkom onih koji su zbog težnje za boljim životom napustili Hrvatsku. Neka bolji život bude prije svega u Hrvatskoj!

Drago mi je što putem Glasa Slavonije, a u prigodi DHT-a, svim turističkim djelatnicima i drugim dionicima hrvatskog turističkog sustava, mogu čestitati na uspješnoj turističkoj sezoni i zaželjeti im uspjeha i u novoj.

Igor Mikulić
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike