Novosti
DOLASCI IZ VIŠE OD 70 ZEMALJA

Nijemci su i dalje najbrojniji strani turisti u Hrvatskoj
Objavljeno 15. rujna, 2019.

U Hrvatsku su od početka godine do kraja kolovoza dolazili turisti iz više od 70 zemalja sa svih kontinenata, koji su u većini ostvarili poraste broja noćenja u odnosu na 2018. godinu, pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Strani turisti ukupno su ove godine do kraja kolovoza ostvarili 79,1 milijun noćenja, što je 88,4 posto od ukupnih gotovo 90,1 milijuna u tom razdoblju i jedan posto više nego u isto vrijeme 2018. godine.

Većinski udjel od gotovo 91 posto imali su i s gotovo 15 milijuna u ukupnim turističkim dolascima, čime su u plusu od 4,5 posto.

Takvi udjeli stranih turista u domaćem turizmu ponavljaju se u zadnjih 20 godina, a i prvih deset tržišta, čiji su turisti u Hrvatskoj ove godine ostvarivali najviše noćenja, gotovo su ista. Njemačka je i dalje u našem turizmu apsolutni broj jedan s gotovo 17 milijuna noćenja turista, što je 7,5 milijuna više nego turista iz Slovenije, koji su drugi najbrojniji s 9,5 milijuna noćenja. Treća je Austrija s 6,3 milijuna noćenja, kao i lani, dok su noćenja iz Njemačke u blagom minusu, od 0,5 posto, a iz Slovenije u plusu od gotovo tri posto.

Među prvih deset tržišta još su Poljska (5,4 milijuna noćenja), potom Italija (5), Češka (4,7), UK (3,5), Mađarska (3), Slovačka (2,8) i Nizozemska s 2,6 milijuna noćenja. Od njihovih turista manje noćenja 2019. ostvarili su Poljaci (4 %), Česi (3,4 %) i Nizozemci (6,1 %). Ostali su ostvarivali više noćenja, kao i turisti s većine stranih tržišta koji su ove godine posjećivali RH, jer su samo s njih 18 zabilježeni minusi noćenja. Veće minuse noćenja hrvatski turizam zabilježio je samo iz Švedske (12 %), i Norveške (10,2 %). Iz sve četiri skandinavske zemlje ove je godine bilo manje noćenja, ali su iz Danske i Finske minusi bili manji, što se dijelom objašnjava i klimatskim promjenama, odnosno toplijim ljetima na sjeveru Europe, zbog čega dosta njih ljeti ostaju u svojim zemljama.

S većim porastima noćenja, iznad 10 posto, ističe se oko 25 tržišta, od kojih 10-ak dalekih, izvan Europe, a među njima jedno od važnijih, odakle su turisti ostvarili najviše noćenja, 1,3 milijuna ili 11,4 % više, je SAD te Kina s porastom noćenja od 32 %, na 272 tisuće noćenja, što je relativno skromno, s obzirom na to da su Kinezi zadnje dvije-tri godine u svjetskom turizmu izbili na prvo mjesto. Od dalekih tržišta s porastima noćenja izdvajaju se i Brazil te Indonezija s po 20 % više, Tajvan (Kina) sa 46,6 % više, Meksiko (37,2) te Čile (42), pri čemu se radi o relativno manjim apsolutnim brojkama. Hina
VIŠE ALBANACA
Zanimljivost je i da u hrvatskom turizmu raste broj noćenja i turista iz južnoeuropskog i mediteranskog okruženja, među kojima se s većim porastom posebice ističu turisti iz Albanije, iz koje je ostvareno čak 67 posto više noćenja, s Kosova 47 posto više, iz Tunisa 39,2 posto više, iz Grčke 20,1 posto više noćenja, a iz Makedonije 19 posto više. Iz Portugala je bilo 14,2 posto više noćenja, s Cipra 13 posto više, iz Rumunjske 12,4 posto, iz Bugarske 11,5 posto više, no i tu je riječ o manjim brojkama koje se u pravilu kreću od oko pet tisuća do oko 200-ak tisuća noćenja. Izuzetak u tome su turisti iz Španjolske, čija su noćenja u Hrvatskoj ove godine porasla 11 posto, na 583,5 tisuća. Najmanje turista u Republiku Hrvatsku ove je godine došlo iz Jordana, Omana i posebnog kineskog teritorija Makao, a broj njihovih noćenja kreće se od 670 (Makao), do nešto malo više od tri tisuće (Jordan), pri čemu su sa sva ta tri tržišta ostvareni i porasti u odnosu na osam mjeseci 2018. godine.