Novosti
PREDSJEDNICA U VINKOVCIMA S RODITELJIMA POGINULIH BRANITELJA

Učiniti sve što je moguće u procesu traženja nestalih u Domovinskom ratu
Objavljeno 15. rujna, 2019.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u nedjelju Vinkovce, gdje je bila na Dječjim vinkovačkim jesenima, a potom se susrela s članovima Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Vinkovaca. S roditeljima je razgovarala o problematici nestalih branitelja i civila, kao i o procesu traženja, što je najvažnije humanitarno pitanje u Hrvatskoj.

Izjave za medije Grabar-Kitarović u nedjelju u Vinkovcima nije davala, a kako se moglo čuti u uvodu susreta i s obiteljima, predsjednica je kazala kako se mora činiti sve što je moguće za obitelji nestalih u Domovinskom ratu.

- Obitelji stare, roditelji umiru, a bolne se rane ne zatvaraju - rekla je u razgovoru s roditeljima, govoreći o pitanju nestalih i procesu traženja.

- Kako je rekao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, i sa živim vragom bih razgovarala kako bih pomogla koliko god mogu - dodala je Grabar-Kitarović, a najavila je i promjene u funkcioniranju njezina ureda i Ministarstva hrvatskih branitelja koje je zaduženo za problematiku nestalih. Također, naglasila je i potrebu vršenja pritisaka na svim razinama, od međunarodnih humanitarnih udruga do europskih, američkih, ruskih i drugih dužnosnika jer "pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje".

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Vinkovaca Mara Bartulović je, kako je rekla novinarima nakon susreta, predsjednicu Republike upoznala s radom udruge. Prema njezinim riječima, udruga je osnovana 1993. godine, a trenutačno okuplja 50-ak roditelja poginulih branitelja.

- U Domovinskom ratu poginula su 243 hrvatska branitelja iz Vinkovaca - rekla je Bartulović. Istaknula je i da njihova udruga roditelja dobro surađuje s Udrugom obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja "Hrvatska majka" koja traga za još 30 nestalih dok se prilikom njihova osnivanja 1992. godine tragalo za 120 nestalih branitelja i civila.

- Politika mora odraditi pitanje nestalih, nema više čekanja - rekla je Bartulović.

Sanja Butigan
Mara Bartulović: Politika mora odraditi pitanje nestalih, nema više čekanja
Možda ste propustili...

ODLAZAK BRAČNOG PARA RASPUDIĆ

“Raskol u Mostu bio je samo pitanje vremena”

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca

PRVA PRAVILA EU-A ZA SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA

Strože kazne i bolja pomoć žrtvama