Novosti
MOST PODRŽAO MIROSLAVA ŠKORU

Od “ideologija nije bitna” do potpore desnici
Objavljeno 14. rujna, 2019.

Glavni odbor Mosta želi da budući predsjednik, kažu, štiti interese svih građana, a ne velikih stranaka. Prema njihovu mišljenju, osoba koja će to činiti i koju oni stoga podržavaju u predsjedničkoj utrci je - Miroslav Škoro. Predsjednik Mosta Božo Petrov u petak je ocijenio kako je Škoro osoba koja ima šansu promijeniti situaciju u zemlji te da se potezi koje je najavio podudaraju s onime o čemu govori Most. Kaže i kako su se u razgovoru s njim dogovorili o zajedničkom djelovanju u pitanju pojedinih programskih odrednica, podsjećajući da je Škoro potpisao i njihov zahtjev za zabranu privatizaciju javne opskrbe vodom i ustavnu
zaštitu vode.

Kako je rekao Petrov, odluka o podršci Škori donesena je većinom glasova. "Smatram da predsjednik ne može biti fikus. Za povjerenje građana treba dobiti odgovarajuće ovlasti i samim time aktivno ih koristiti", rekao je Petrov.

- Mi smo isključivo razgovarali sa Škorom i ni sa kim drugim, a o konkretnim potezima ćemo se u idućim danima dogovoriti s njim. Smatram kako treba dati mogućnost građanima da se napokon dogode promjene, a ne pod skutima dviju najjačih političkih opcija. Danas konačno postoji mogućnost da netko tko želi braniti interes građana ima mogućnost ugroziti kandidate tih dviju političkih stranaka - rekao je Petrov. Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja istaknuo je da su on i profesor Podolnjak predlagali Slavena Dobrovića kao predsjedničkog kandidata Mosta, ali su analizirajući sve okolnosti donijeli ovakvu odluku. Na naše pitanje je li se time Most, suprotno onome što je govorio kada se ozbiljnije nametnuo na hrvatskoj političkoj sceni, jasno opredijelio za krajnje desni put, politolog Berto Šalaj rekao je kako smatra da je i preostalim liderima Mosta jasno da građane više ne mogu uvjeriti da su populistička opcija kojoj ideologija nije važna i koja onda, kao 2015., može kupiti birače i s ljevice, i s centra, i s desnice.

- Jednostavno, ljudi koji su bili centristi otišli su iz Mosta i ostala je ova tvrda desna struja, ono što ja zovem radikalna desnica. I Most je danas upravo takva politička opcija. Tako da izgleda logično što su odlučili podržati Škoru, jer se više ne mogu brendirati u javnosti kao opcija koja puca i na lijeve i na centrističke birače. Oni će se na političkom tržištu pokušati artikulirati kao nekakav pošteni, moralni, nekorumpirani HDZ i tražit će saveznike na desnici. Kada su vidjeli rezultate izbora za Europski parlament, gdje su dobili između 4 i 5 posto, postalo je jasno da će ići u tom smjeru - ističe Šalaj. I.Bošnjak
ZABORAV
Mostu je jasno, kaže Šalaj, da bi njihov kandidat u postojećim odnosima snaga, kada je na desnici najavljen Škoro, a desni centar predstavljat će Kolinda Grabar-Kitarović, ostvario slab, nerelevantan rezultat, a morali bi utrošiti znatne resurse i novac da bi im kandidat bio u javnosti. Šalaj ističe kako se Most sada jasno pozicionirao na desnici, a zna da više ne čini opciju koja može računati na deset ili više posto potpore te je stoga zaključio da im je to politički najracionalnije. “Time pokazuju i spremnost za suradnju na desnici i ubuduće”, zaključuje Šalaj. Tako od nekadašnje tvrdnje vodećih mostovaca kako ta stranka “nije ni za desne ni za lijeve”, ili da su “sve osim ekstrema, ni lijevi, ni desni”, danas objektivno nije ostalo gotovo ništa. Bar ne uz potporu kandidatu koji istupa s pozicije krajnje desnice, a koja usto otvoreno podupire njegovu kandidaturu i pogurnula ga je u ovu utrku. Javnobilježnički ugovor kojim su u Mostu nekada željeli prikazati i jamčiti biračima svoju navodnu širinu i ideološku neopredijeljenost očito je postao tek davna i zaboravljena prošlost.
Možda ste propustili...