Kultura
ALEKSEY SEMENENKO I INNA FIRSOVA

Recital ukrajinsko-ruskih virtuoza u Dvoru
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Ukrajinsko-ruski par virtuoza Aleksey Semenenko i Inna Firsova, koje dubrovačka publika najbolje pamti kao dobitnike Nagrade Orlando na 67. dubrovačkim ljetnim igrama, održao je recital u atriju Kneževa dvora.


Aleksey Semenenko violinu počinje učiti u šestoj godini na glazbenoj školi za talentiranu djecu Stoljarski, a samo godinu dana kasnije izvodi Vivaldijev Violinski koncert u A-duru s Filharmonijskim orkestrom grada Odese. Prepoznatljiv je po strastvenim izvedbama koje resi “sjajna tehnika i intonacija, zanos, inteligencija, suptilnost i prekrasno fraziranje”, kako piše Boston Musical Intelligencer. Ove su odlike zapažene već na njegovom trijumfalnom nastupu na belgijskom glazbenom natjecanju Queen Elisabeth 2015., kada je osvojio drugu nagradu, nakon čega je s ostalim laureatima ovog natjecanja svirao diljem Belgije s Kraljevskom filharmonijom Liègea i Briselskom filharmonijom, a i nakon kojeg su započeli prvi dubrovački nastupi.


Inna Firsova često dijeli pozornicu s Alekseyem Semenenkom. Ovi ugledni mladi umjetnici u duetu nastupaju na Pijanističkom festivalu Rhein-Ruhr, u dvorani Harkivske filharmonije (Ukrajina), u Beethovenovoj kući (Njemačka), na Međunarodnoj ljetnoj akademiji Cervo (Italija) i u brojnim drugim koncertnim dvoranama. Firsova je rođena je u Rusiji 1988., no mladost joj je samo pomogla da pijanističku svježinu koju donosi na svojim koncertima ovjenča brojnim nagradama. Osvojila je prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Vivat Musica u Ukrajini i nekoliko nagrada koje dodjeljuje njemački Lions Club. Dobitnica je stipendije Udruge Yehudi Menuhin/Live Music Now Rhein-Ruhr.
Na programu su koncerta bile: Sonata za violinu i klavir E. Griega te istoimena sonata M. Ravela; Sonata za solo violinu br. 6 i Poéma br. 2 "Au rouet" E. Ysaye; Romanca u f molu i Pjesma bez riječi P. I. Čajkovskog; Ravelova rapsodija Tzigiane i djelo Myths: La fontaine d‘Arethuse za violinu i klavir K. Szymanowskog. N.Vek.
Možda ste propustili...

11. RUJNA JAVNI RAZGOVOR U MALOM SALONU U RIJECI

Život seksualnih radnika/ca kao urbanih manjina

“PUTINOVI SVJEDOCI” VITALIJA MANSKOG STIŽE U KINA

u krugu prednominacija za “europskog Oscara”

IZLOŽBA "MIOCEN SJEVERNE HRVATSKE” DO 5. LISTOPADA

U Našicama pronađen jedinstveni nalaz fosilnog pera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI UČENIK U PROJEKTU EUROPEAN SPIRIT YOUTH ORCHESTRA

Gustav Kujundžić: Kroz ovakve se projekte razvijamo i rastemo

2

IZLOŽBA U SLAVONSKO-BRODSKOJ GALERIJI “BECIĆ”

Drveni Ružićev obojeni reljef "Vrata" nikada do sada nije bio predstavljen

3

"KOKAIN" ALEKSANDRA SKOROBOGATOVA

Novi roman jednog od najoriginalnijih i najboljih ruskih pisaca