Novosti
VELIKA ŠANSA ZA HRVATSKU

Hrvatska i Njemačka zajednički pripremaju vodstvo Vijeća EU-a
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Njemačka i Hrvatska zajednički će raditi na pripremi predsjedanja Vijećem Europske unije sljedeće godine, a predsjedanje je velika šansa za Hrvatsku, poručeno je nakon sastanka ministara vanjskih poslova Njemačke i Hrvatske, Heika Maasa i Gorana Grlića Radmana, u ponedjeljak u Berlinu.

“Svakako najvažnija zadaća koja je pred nama je predsjedanje Vijećem Europske unije sljedeće godine. Ovo je velik izazov ali i velika šansa za Hrvatsku”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) nakon susreta s hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom. Prvih šest mjeseci predsjedat će Hrvatska, a idućih šest Njemačka. Maas je istaknuo da zajednička priprema predsjedanja iziskuje visok stupanj koordinacije između Njemačke i Hrvatske, ne samo na bilateralnom nego i na europskom planu. “Predsjedanje Hrvatske u prvoj polovini sljedeće godine pada u izuzetno važnom razdoblju. Početkom studenoga rad počinje novi saziv Europske komisije. Zatim je tu i Brexit, koji će sigurno biti tema i sljedeće godine. A na kraju je i dogovor oko dugoročnog financijskog okvira Europske unije”, rekao je Maas, koji je najavio da će u svrhu operativnih priprema i koordinacije predsjedanja jedan službenik njemačkog ministarstva vanjskih poslova biti poslan u Zagreb u prvoj polovini sljedeće godine. Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova je kao prioritete predsjedanja istaknuo održivi razvoj država i regija s posebnim težištem na demografskoj obnovi, infrastrukturnom povezivanju te sigurnost građana s težištem na čuvanju vanjskih granica Europske unije. Dva ministra razgovarala su i o strateškim vanjskopolitičkim ciljevima Hrvatske, među kojima je najvažniji ulazak Hrvatske u šengenski prostor, gdje Hrvatska uživa punu podršku Njemačke.

Maas je ponovio i stav Njemačke glede zaštite vanjskih granica Europske unije te zauzimanje Berlina da se za te potrebe izdvoji više sredstava. “Mi želimo zemlje na vanjskim granicama EU-a bolje podržati nego što je to bilo dosada”, rekao je Maas.

Njemački ministar je istaknuo i proširenje Europske unije kao jedan od izazova tijekom predsjedanja Vijećem EU-a sljedeće godine. “Ovo će za Hrvatsku, kao neku vrstu premosnice prema zapadnom Balkanu, biti jako važna tema”, rekao je Maas.

Grlić Radman je istaknuo važnost proširenja Europske unije i na zemlje zapadnog Balkana. “Zapadni Balkan je naše neposredno susjedstvo i mi smo zainteresirani za mir i stabilnost na tom području”, rekao je Grlić Radman te najavio održavanja samita o zapadnom Balkanu u sklopu predsjedanja Hrvatske. Grlić Radman je istaknuo kako Hrvatska podržava i otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u listopadu ove godine, ali i potrebu nastavka razgovora o europskim perspektivama i ostalih zemalja u regiji, posebice Bosne i Hercegovine. “Mi želimo jednakopravnost svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kako bi ova zemlja bila funkcionirajuća država s europskom perspektivom”, rekao je Grlić Radman. Maas je činjenicu da je Grlić Radman donedavno obnašao funkciju veleposlanika RH u Njemačkoj istaknuo kao korisnu, posebice u razvoju bilateralnih odnosa. Maas i Grlić Radman razgovarali su i o Akcijskom planu za razvoj bilateralnih odnosa, potpisanom u ožujku ove godine. “Mi smo u mnogim područjima već učinili znatne korake”, rekao je Maas. H
6

mjeseci trajat će predsjedanje Hrvatske