Novosti
RASPODJELA RESORA U KOMISIJI

Dubravka Šuica bit će nova povjerenica EK-a za proširenje?
Objavljeno 9. rujna, 2019.

Hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica trebala bi biti nova europska povjerenica za proširenje u Europskoj komisiji kojoj će na čelu biti Ursula von der Leyen koja bi raspodjelu resora trebala predstaviti u utorak, objavio je sarajevski list "Dnevni avaz".

Sarajevska tiskovina pod oznakom ekskluzivno objavila je presliku raspodjele resora koja je procurila u javnost prema kojoj će politika susjedstva i pregovori o proširenju biti povjereni Šuici, a nije poznato tek nekoliko imena. Na dnu toga popisa na francuskom ipak piše kako ovu raspodjelu treba "uzeti s mjerama opreza", što sugerira da bi se mogle dogoditi promjene.

Za Šuicu je "Avaz" naveo kako je do sada bila dopredsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za BiH i Kosovo te da je snažna zagovornica proširenja, kao i Hrvatska. Naveli su i neke njezine prijašnje izjave o tome da je BiH vrlo važna Hrvatskoj kao njezin prvi susjed, te da snažno zagovara ostvarenje jednakopravnosti Hrvata kroz izmjene izbornog zakona.

Prema popisu koji je objavio "Avaz", Austriju će u Europskoj komisiji predstavljati Johannes Hahn, koji bi trebao biti povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo. Didier Reynders iz Belgije trebao bi biti povjerenik za proračun i ljudske potencijale, a Bugarka Marija Gabriel navedena je kao povjerenica za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Iz Cipra u Europskoj komisiji trebala bi biti Stella Kyriakides i voditi resor zdravlja i sigurnosti hrane. Margrethe Vestager iz Danske trebala bi biti potpredsjednica Europske komisije. Španjolac Josep Borell zamijenit će Federicu Mogherini na poziciji visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku. Estonka Kadri Simson predviđena je za povjerenicu međunarodne suradnje i razvoja, a Finkinja Jutta Urpilainen na čelu gospodarstva i financija, poreza i carina. Francuskinja Sylvie Goulard trebala bi biti na čelu resora konkurencije. Za Grka Margaritisa Schinasa nije naveden resor.

Mađar László Trócsányi trebao bi biti povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, a Irac Phil Hogan na čelu resora trgovine. Novi povjerenik za unutarnju trgovinu, industriju trebao bi biti Talijan Paolo Gentiloni, a Latvijac Valdis Dombrovskis povjerenik za energetiku. Najmlađi povjerenik, 29-godišnji Litavac Virginijus Sinkevičius, predložen je za povjerenika u resoru istraživanje, znanost i inovacije. Luksemburžannin Nicolas Schmit kandidiran je za povjerenika za financijsku stabilnost, financijske usluge i tržište kapitala. Maltežanka Helena Dalli trebala bi voditi odjel pravosuđa, zaštite potrošača i jednakosti spolova, tvrdi "Dnevni avaz". H
NITKO IZ UK-a
Nizozemac Frans Timmermans, koji je predložen za potpredsjednika Komisije, trebao bi biti povjerenik za klimatske promjene. Poljsku bi u Europskoj komisiji trebao predstavljati Janusz Wojciechowski na čelu povjerenstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Povjerenica za regionalnu politiku je Portugalka Elisa Ferreira, a Čehinja Věra Jourová povjerenica za vladavinu zakona i temeljna prava. Rumunjska nije još bila dostavila svoj prijedlog za Europsku komisiju, a prazno je mjesto i iz Ujedinjenog Kraljevstva koje je najavilo da neće slati nikoga jer namjerava izići iz EU-a prije nego što nova komisija preuzme dužnost. Slovak Maroš Šefčovič trebao bi se kao povjerenik baviti sigurnošću Unije, a Slovenac Janez Lenarčič trebao bi biti povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo. Švedska političarka Yiva Johansson trebala bi u Europskoj komisji biti povjerenica za zapošljavanje, socijalna prava, vještine i mobilnost rada, objavio je “Dnevni avaz”.
Možda ste propustili...

FINANCIJSKA AGENCIJA

Provjerite imate li ovrhu

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Lika “crvena”, Istra “zelena”

POTPISAN UGOVOR O DODJELI NEPOVRATNIH SREDSTAVA

Nabavlja se 21 elektromotorni vlak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana