Sport
BEZ PRAVA NA NOVI POSRTAJ U KVALIFIKACIJAMA ZA EURO

Hrvatska kod Slovačke: Bod nam nije dosta, idemo na pobjedu
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Pobjeda večeras ponovno vraća svjetskim doprvacima kontrolu nad skupinom, dok poraz ugrožava Euro

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras u Trnavi (20.45 sati) protiv Slovačke nastavlja svoj kvalifikacijski put prema Euru sljedeće godine. Prvo od dva rujanska gostovanja, protiv jednog od konkurenata za prva dva mjesta skupine, donosi dodatni pritisak svjetskim doprvacima koji više nemaju prava na posrtaj. Taj su "bonus" ispucali porazom u Budimpešti od Mađarske te bi eventualni večerašnji neuspjeh ozbiljno ugrozio izglede za prolaskom te donio veliku nervozu uoči preostalih susreta.


Svjesni su toga svi u našoj reprezentaciji, i zato su uoči ogleda sa Slovacima najavljivali kako u Trnavi žele sva tri boda, bez ikakvih kalkulacija. To je i jedini pristup s kakvim moraju ući u večerašnji susret, jer kad god smo u prošlosti kalkulirali, obično bi to loše završilo za nas. Ne znači to, naravno, kako se na stadionu Antona Malatinskog očekuje bezglavi juriš Vatrenih, ali sigurno nastup dostojan garda svjetskih doprvaka. Lako neće biti, to je izvjesno, nisu Slovaci nikakva bezazlena reprezentacija, no isto tako ni ona od koje bi se trebali bojati te zbog toga prerezervirano i pasivno ući u utakmicu.

Ponoviti Wales

Sve to istaknuo je i kapetan Hrvatske Luka Modrić na jučerašnjoj presici u Trnavi. Hrvatska je "desetka" jedini iz ovog našeg kadra igrao u posljednjem međusobnom dvoboju, kada smo prije devet godina remizirali u Bratislavi. To je, ipak, bio samo prijateljski susret, dok danas prvi put igramo onaj "pravi".


- Imam neka mala sjećanja na prošlu utakmicu, znam da je bila teška, no to je bila prijateljska. Slovačka je jako dobra reprezentacija, njihova najveća zvijezda je Hamšik, obrambeno su kao momčad kompaktni i vrlo čvrsti. Isto tako vole se nadigravati. Očekuje nas jako teška utakmica - pričao je Modrić, koji se osvrnuo i na atmosferu u našoj reprezentaciji. Razlog tome jesu i brojni izostanci, neki i neočekivani, poput Ivana Rakitića, ali i izjava Dejana Lovrena kako atmosfera nije kao što je bila.


- Što se mene tiče, atmosfera je jako dobra. Mislim da se to pokazalo protiv Walesa kad smo iskazali zajedništvo, borbenost i htijenje. I to je put koji trebamo slijediti. Trebamo dati maksimum i ponašati se kao protiv Walesa. I tada je bilo izostanaka. Mislim da uz takav pristup možemo ostvariti dobar rezultat - objasnio je kapetan Hrvatske, odgovorivši i kako se nije čuo s Rakitićem u međuvremenu te da na tu temu u ovom trenutku nema komentara, jer su sve misli usmjerene isključivo na utakmicu.


Slovačka je, kao i Hrvatska, u prva tri dvoboja osvojila šest bodova, današnja pobjeda nad "srebrnima" iz Rusije ne bi joj samo popravila bodovni saldo, nego i dodatno podigla samopouzdanje pred nastavak kvalifikacija. No, Modrića ne brinu optimistične najave iz domaćih redova.


- Kao što su oni nabrijani, tako smo i mi. Znamo koliko nam ova utakmica znači. Ponavljam, moramo ponoviti sve ono što nas je krasilo protiv Walesa. Svi smo spremni i orni i vjerujem da ćemo odigrati veliku utakmicu. U takvim utakmicama uvijek smo odgovorili dobro i vjerujem da će tako biti i ovaj put - zaključio je kapetan hrvatske reprezentacije.


Nakon njega na red je pred novinarima došao i izbornik Zlatko Dalić, koji je najprije istaknuo kako su iz poraza u Budimpešti izvučene pouke.


- Ta utakmica može biti dobra škola za sve nas. Nismo bili dovoljno motivirani i agresivni i tako nešto ne smijemo ponoviti. Očekujem sličnu utakmicu, ali ovaj put moramo biti dovoljno odgovorni i agresivni. Znamo da svi protiv svjetskih doprvaka daju svoj maksimum, i ako ne budemo kako treba, imat ćemo problema. Napravili smo analizu suparnika i jako dobro znamo što nas čeka, njihove kvalitete i kako igraju. Imaju dobru veznu liniju, ali mnogo toga ovisi o našoj igri i pristupu. Nije bilo previše vremena za pripremu, ali i to mora biti dovoljno. Svjesni smo situacije u kojoj jesmo i moramo dati sve od sebe da ostvarimo dobar rezultat.

Ofenzivan sastav

A to znači kako se Dalićevi izabranici u Trnavi neće zadovoljiti s remijem. Iako i bod kod izravnog suparnika nije zanemariv te bi i dalje bio na tragu onog planiranog učinka od 15 bodova, za kojeg se vjeruje kako će biti dovoljan za Euro, hrvatski je izbornik naglasio kako večeras želi pobjedu. Tako će i postaviti momčad, iako nije htio otkriti detalje oko sastava, no naglasio je kako će on biti napadački usmjeren.


- Sastav će biti ofenzivan, nećemo se braniti niti ići samo na bod, nego idemo na pobjedu. Sve smo dvojbe oko sastava riješili i velikih promjena neće biti.


A te dvojbe oko sastava vjerojatno su se odnosile na samo dvije pozicije. Hoće li uz Brozovića i Modrića trojac u sredini upotpuniti Badelj ili Vlašić te tko će zauzeti Kramarićevo mjesto u samom vrhu napada, Petković ili Rebić. Odluka o tome povlači i ulogu Brekala, kao startera, ili ipak džokera s klupe. Tko će istrčati večeras bit će najmanje važno ako ishod na kraju bude onakav kakav priželjkujemo. Zaboravit će se tada i problemi s (ne)dolascima igrača koji su, koliko god to Dalić negirao, ipak remetili mir tijekom priprema za ove rujanske susrete.


- Neću o tome razmišljati, jedini koji ste imali fokus na igrače kojih nema jeste vi, mediji. Neću se vraćati na onoga koga nema, jer bih mogao nabrajati dva dana, a glupo je da se bavim time. Nisam uopće okupiran tim stvarima. Trebamo dati podršku igračima koji su tu. Ako ćemo se vraćati nazad, koga i zašto nema, bili bismo na krivom putu - poručio je Dalić, koji bi vjerojatno potpisao i da osmu utakmicu uzastopno primimo pogodak, ako će Hrvatska pobjednički proći Trnavu.

Slovaci najavljuju rasprodan stadion i veliku podršku, no potpora neće nedostajati ni našim reprezentativcima. Sve ulaznice za naše navijače odavno su rasprodane i očekuje se kako će na stadionu u Trnavi večeras njih oko 2200 bodriti naše, od čega 1800 u navijačkom sektoru.
Goran Roguljić
 
Rezultati by SofaScore
Pavel Hapal puca od optimizma
Slovački izbornik Pavel Hapal ima sve dužu bradu. Nakon pobjede u kvalifikacijama za EP nad Azerbajdžanom odlučio se ne brijati dok njegovoj momčadi dobro ide. Nadamo se kako bi se mogao obrijati nakon Hrvatske...

- Znamo da naš suparnik ima problema, jer ne igraju Rakitić, Kovačić i Kramarić, ali Hrvatska ima širok kadar. Nakon SP-a im je otišlo mnogo igrača, reprezentacija se promijenila. No, to upućuje i na oprez. Nekad, kad pojedina zvijezda ne nastupi, igraju mlađi koji će ostaviti srce na terenu. No, mi idemo po pozitivan rezultat i znam da ga možemo ostvariti - najavio je Hapal, koji itekako respektira suparnika, ali napominje kako je njegova momčad puna samopouzdanja, a u Trnavi je cilj jasno istaknut - pobjeda nad doprvacima svijeta.

- Naravno, mi želimo pobjedu, ali sve ovisi o tome kako će se utakmica odvijati. Možda ćemo biti zadovoljni i remijem, ali ne ulazimo tako u susret. Cilj je da dobijemo.
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

Najčitanije iz rubrike