Kultura
PRAIZVEDBA "ŠTAJGE" U NOVOJ SEZONI VINKOVAČKOG KAZALIŠTA

Rečić: Protekla nam je sezona bila najbolja u povijesti po broju nagrada, posjetitelja i gostovanja
Objavljeno 30. kolovoza, 2019.
Njihove predstve u Vinkovcima i šire u sezoni pogleda oko 40.000 ljudi
VINKOVCI

Polako se slažu kockice za novu kazališnu sezonu u vinkovačkom Gradskom kazalištu ‘‘Joza Ivakić". Preostalo im je samo finaliziranje programa koji će, prema najavama, biti bogat i u ovoj sezoni. Ravnatelj Zdenko Rečić posebno je ponosan na prošlu kazališnu sezonu koja je u grad na Bosutu donijela mnoge nagrade i priznanja.


- Prošla je sezona bila iznimno uspješna, najviše zbog nagrada i priznanja koja su dobili naši glumci te naše predstave i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Prvi put u povijesti vinkovačkog kazališta naša glumica Matea Marušić nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji ženske uloge Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina.


Nominaciju za NHG, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, ostvario je još jedan glumac iz predstave Vrzino kolo u režiji Vjekoslava Jankovića, a to je Denis Brižić, no on je vanjski glumac. Stoga možemo reći da smo prvi put imali dvije nominacije iz iste predstave. Osim toga, naša Matea Marušić dobila je na Festivalu glumca Nagradu Nada Subotić za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina, za ulogu Laure Wingfield u predstavi Staklena menažerija Tennessee Williamsa u režiji Dražena Ferenčine. To nikada nismo dobili - ponosan je Zdenko Rečić.


Cijeli je ansambl itekako ponosno i na gostovanja u Dubrovniku, Šibeniku, Zaječaru (gdje je Marijan Josipović za ulogu Vučka u Crvenkapici dobio nagradu za najbolju mušku ulogu), Sarajevu (na 5. festivalu dječje umjetnosti u Sarajevu, gdje je Najjači aplauz dobila Pepeljuga, prema ocjeni međunarodnoga žirija), Pečuhu, Budimpešti, Beču te u HNK-u u Zagrebu s predstavom Vrzino kolo, kao i na gostovanje predstave Staklena menažerija u GDK-u Gavella u Zagrebu i komedije Boeing Boeing u Kerempuhu.


Nova sezona je pred vratima, a vrijedni vinkovački kazalištarci spremni su za premijere koje ih očekuju. U rujnu su na rasporedu uglavnom uspješnice koje su punile dvorane i u Vinkovcima i šire. Mjuzikl za djecu Crvenkapica odigrana je više od 70 puta u godini dana, a Pepeljuga je dobila nagrade. U Šibeniku na Međunarodnom dječjem festivalu odigrana je pred 700 gledatelja, a Tri treća tromjesečja u lipnju je proglašena najboljom prema izboru publike prve sezone Kazališnog ponedjeljka CeKaTe teatra Centar za kulturu Trešnjevka.


U listopadu vinkovačko kazalište ide na njima jako važno gostovanje u Krivu Palanku i Kumanovo u Makedonijii na međunarodni festival s predstavom Ljubaf. Istu će predstavu vidjeti i publika u Pečuhu, kao i na 13. Gumbekovim danima u ožujku 2020.


Studeni donosi prvu premijeru. Predstavu prema tekstu Branka Puheka Tamo gdje tuga spava, u režiji Andrijane Dinke Raguž, a rade u koprodukciji s kazalištem Nova Scena iz Vinkovaca. U planu je u studenom praizvedba predstave Štajga (kako se utjecalo na naš grad i njegove stanovnike), prema tekstu Ivane Šojat (koja potpisuje i dramatizaciju) i u režiji Jasmina Novljakovića. Praizvedba je 22. studenoga, a premijera 24. siječnja. U prosincu ide premijera božićne predstave, koja uvijek razveseli najmlađe, te neizostavni Novogodišnji koncert osječkog HNK-a.


- Ono što nam se prvi put događa, a na što sam kao ravnatelj iznimno ponosan, najavljena je koprodukcija s HNK-om u Osijeku. Radimo dramu Gospođica Julija. Prema tekstu Augusta Strindberga režirat će ju Aida Bukvić, premijera je 6. svibnja, a Matea Marušić igra naslovnu ulogu. Osim toga, tu su i premijerni naslovi za djecu - Božićna zagonetka (7. prosinca) u režiji Vladimira Andrića, te Ljepotica i zvijer (13. ožujka) koprodukcija s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića, prema motivima bajke Jeanne Marie Leorince de Beaumont, a u režiji Petronele Dušove - najavio je Zdenko Rečić, istaknuvši da im je veliko zadovoljstvo raditi predstave u koprodukciju s osječkim Dječjim kazalištem.

Mnoge će zasigurno razveseliti Kazališno kulturno ljeto od 10. lipnja do 20. srpnja, u sklopu Kazališnog kestena, a u planu su predstave, koncerti klasične glazbe i nastupi folklornih društava.


Mario Kokaj/Narcisa Vekić
Štajga
PRAIZVEDBA 22. STUDENOGA, PREMIJERA 24. SIJEČNJA
Zdenko Rečić

ravnatelj

Predstave našega kazališta i u Vinkovcima i izvan Vinkovaca na festivalima i gostovanjima tijekom godine pogleda oko 40.000 ljudi, što je, moram istaknuti, vrlo impozantna brojka za jedno malo kazalište.
PRAIZVEDBA "ŠTAJGE" 22. STUDENOGA
Započinju rad na velikom projektu - praizvedbi Štajge. Za predstavu kojom bi obilježili 140 godina rada vinkovačke željeznice i kolodvora u kontinuitetu, tekst je napisala Ivana Šojat, a obuhvaća povijesni prikaz vinkovačke željezničke stanice od osnutka do današnjih dana, uključujući vrijeme kada je bila jedno od najvećih željezničkih čvorišta u ovom dijelu Europe, dva svjetska i Domovinski rat, žandare, miliciju i policiju, velike dolaske u Slavoniju poslije svjetskih ratova i odlaske nakon Domovinskog rata. Štajga je u najboljim danima zapošljavala više od 3500 osoba, snažno utjecala na Vinkovce i Vinkovčane. Tekst i dramatizacija: Ivana Šojat; režija: Jasmin Novljaković; glume: Ivica Lučić, Miroslav Čabraja, Vedran Dakić, Selena Andrić, Vladimir Andrić i Matea Marušić. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike