Osijek
KOME DATI ODJEĆU KOJU NE ŽELIMO BACITI, NEGO JU DONIRATI?

Rabljenu odjeću trenutačno prima samo Caritas, Crveni križ čeka završetak skladišta
Objavljeno 28. kolovoza, 2019.

Pražnjenje ormara često završava poklanjanjem iskoristive odjeće. No pitanje je kome ju pokloniti jer u Osijeku trenutačno odjeću i obuću (pa čak i posuđe) primaju samo u Caritasu, i to do kraja ovoga tjedna isključivo ponedjeljkom i četvrtkom, a već od rujna to će biti omogućeno svakim radnim danom osim petkom.

- Zbog godišnjih odmora morali smo odrediti samo dva dana za prihvat odjeće, a od rujna krećemo s prihvatom četiri dana u tjednu. Građani nam se mogu obratiti na telefon 031/501-035, odnosno na adresu Matije Gupca 47a - pojasnila je Olivera Balatinac, voditeljica Centra za prihvat beskućnika pri Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Oni pak koji su naučili robu darivati Gradskom društvu Crvenog križa Osijek, neće to moći učiniti sve do kraja godine. Naime, prema pojašnjenju predsjednika GD-a Crveni križ Denisa Ćosića, u tijeku je adaptacija skladišta, odnosno prostora gdje se odlaže donirana odjeća. Ćosić podsjeća da su donedavno primali odjeću redovito te obavljali podjelu prvih deset dana svakoga mjeseca, no zbog adaptacije bili su prinuđeni isprazniti skladišni prostor.

- Očekujemo da će radovi završiti do kraja godine i tad planiramo ponovo primati odjeću. Adaptacija podrazumijeva i postavljanje polica kako bi prostor vizualno bio ljepši - pojašnjava Ćosić. Stotinjak četvornih metara prostora tako će dobiti nov izgled, a potom će biti ponovo omogućno i doniranje odjeće. Inače, nerijetko se u GD-u Crveni križ nađe i po 4,5 tone odjeće, što potvrđuje potrebu za većim skladišnim prostorom.

A u skladištu humanitarne udruge "Rijeka ljubavi" mjesta za doniranu odjeću nema. Predsjednica Štefica Čučak ističe da udruga ne prima rabljenu odjeću, nego isključivo hranu. Iznimka je, kaže, nova odjeća.

- Događalo se da ljudi "čiste" ormare i dovuku nam sve i svašta u vrećama za smeće. Ponajprije, nemamo gdje s tom odjećom, a ne smijemo ju i ne želimo držati s hranom. Tako da do daljnjeg primamo samo hranu i na tome smo zahvalni - kaže Čučak.

Građani imaju još nekoliko mogućnosti. Primjerice, Rotary klub "Josip Juraj Strossmayer" u prizemlju TC-a Portanova ima spremnik u koji građani mogu odložiti odjeću, a povremeno organiziraju i akciju "Otvori ormar, otvori srce". Također, neke prodavaonice primaju rabljenu odjeću u zamjenu za popust, no njihov je cilj potaknuti recikliranje. Tko se pak želi riješiti odjeće pod svaku cijenu, može ju odnijeti na Unikomov Zeleni otok.

M. Mihelić
Od sljedećeg tjedna Caritas prima doniranu odjeću, obuću, posuđe i sl. svakim radnim danom osim petkom
Najčitanije iz rubrike