Ekonomija
DOC. DR. SC. VLADIMIR MARGETA

Zbog specifičnosti uzgoja, autohtone pasmine svinja su najugroženije od svinjske kuge
Objavljeno 28. kolovoza, 2019.

Nije pitanje hoće li se afrička svinjska kuga (ASK) pojaviti u Hrvatskoj, nego kada, smatraju mnogi, jer je već utvrđena u 13 europskih država među kojima su i one u našem bliskom susjedstvu, što nas posebice zabrinjava.- Pojavljivanje ovakve bolesti može imati vrlo teške i ozbiljne posljedice na naše svinjogojstvo, nacionalnu ekonomiju, ali i na društvene odnose, prvenstveno socijalne posljedice zbog gubitka radnih mjesta i izvora prihoda za mnoge uzgajivače svinja. U kontekstu uzgoja crne slavonske svinje, a i ostalih autohtonih pasmina svinja koje predstavljaju nacionalno blago i vrlo značajan genetski resurs, bilo bi dobro razmisliti o dislociranju najkvalitetnijih rasplodnih grla i formiranju tzv. banaka gena in situ kako bi se spriječio eventualni potpuni nestanak tih pasmina, rekao nam je doc. dr. sc. Vladimir Margeta s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku potvrđujući kako su zbog specifičnosti uzgoja na otvorenome autohtone pasmine svinja, u kontekstu širenja ASK-a, najugroženije. Od svih autohtonih pasmina koliko ih u Hrvatskoj postoji, crna slavonska svinja je najrizičnija, ocjenjuje doc. Margeta jer se, za razliku od turopoljske i banijske šare svinje, koje se uzgajaju na relativno uskom geografskom području, crna slavonska svinja uzgaja u gotovo svim dijelovima Hrvatske, čak i na dalmatinskim otocima.
- Broj uzgajivača svinja ove pasmina posljednjih se godina znatno povećao, pa danas govorimo o gotovo 300 uzgajivača i nekoliko tisuća rasplodnih životinja. Uzgoj ove svinje dobiva na sve većem gospodarskom značenju kako za same uzgajivače tako i za nacionalnu ekonomiju kroz brendiranje i proizvodnju kvalitetnih i visoko vrijednih proizvoda - kaže doc. Margeta, no zbog specifičnog načina držanja ove pasmine na otvorenom u kojemu je vrlo teško kontrolirati izvor i prenositelje virusa ASK-a, povećan je rizik od zaraze i širenja ove opake bolesti među populacijom fajferica, unatoč provedbi svih propisanih biosigurnosnih mjera.
- Na uzgajivačima je da poštuju i provode propisane mjere koje uključuju ograđivanje proizvodnih površina čvrstom žičanom ogradom i električnim pastirom, zatim obvezno propisno označavanje svinja koje se drže na otvorenom kako bi se u svakom trenutku moglo utvrditi njihovo podrijetlo. Također, potrebno je provoditi mjere zaštite od glodavaca i insekata, deratizaciju i dezinsekciju, a posebno je značajno ograničavanje ili potpuno sprječavanje ulaska drugih ljudi u prostore gdje se drže svinje. Ako je to ipak nužno, tada su vlasnici svinja dužni osigurati zaštitnu odjeću te obveznu dezinfekciju ruku i opreme koja će se eventualno koristiti - navodi doc. Margeta dodajući kako posebno treba obratiti pozornost na način hranjenja i dopremu hrane. Naime, iako je u Hrvatskoj zakonom zabranjeno hranjenje svinja napojem i ostatcima iz restorana, pekara i sl., vrlo je čest slučaj kod uzgajivača crne slavonske svinje zbog smanjenja troškova korištenje takvih ostataka i nusproizvoda u hranidbi.
- Spominjanje raznih teorija zavjere, političkih odluka i sličnih stavova vezanih uz pojavu afričke svinjske kuge te svojevrsna ležernost u pristupu provedbi naređenih biosigurnosnih mjera upućuje da dio proizvođača još uvijek nije svjestan ozbiljnosti situacije i posljedica koje pojava te opake bolesti može imati za hrvatsko svinjogojstvo - zaključuje doc. dr. sc. Vladimir Margeta. Renata Prusina

Ekološki uzgoj
Ekogospodarstvo Orlov put vlasnika Gorana Guska, između ostalog, bavi se i ekološkom proizvodnjom mesa crne slavonske svinje. “Smještaj Orlova puta, uz sam rub Kopačkog rita, blizina Mađarske i Srbije te ekstenzivan način držanja ove pasmine svinja uvjetuju da pratimo stanje i afričke kuge, koja je registrirana u susjednim državama. Ne dobivamo izravne informacije od Ministarstva ili neke od nadležnih službi, ali se sami informiramo jer o toj bolesti i samoj situaciji nemamo iskustava. Zabrinuti jesmo, ali računamo da situacija nije dramatična dok se ne pojavi u Hrvatskoj. Kod nas je prostor po kojemu se svinje kreću ograđen žicom”, kaže Gusak i dodaje kako će iskoristiti natječaj Ministarstva poljoprivrede za sufinanciranje postavljanja dvostruke žice. “Ne mogu ni zamisliti što bi se dogodilo kada bismo morali eutanazirati svinje. Bio bi to strašan gubitak i za cijelo gospodarstvo i turizam kojim se bavimo”, rekao je Gusak. T. Sekulić
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike