Novosti
DOPIS DOMU ZDRAVLJA NE ZADIRE U PRAVA PACIJENATA

Policija želi znati ako osobe sa psihičkim poremećajima postanu sklone terorizmu
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
Osječko-baranjska policija u nedjelju je izvijestila kako dopis Domu zdravlja Osijek da izvijeste policiju ako kod osoba s duševnim smetanjama primijete oblike radikalnog ponašanja ili sklonosti ideologijama terorističkih organizacija nije nikakva nova obveza liječnika, niti zadire u prava pacijenata.


Radi se, tvrdi policija, o preventivnoj aktivnosti.


Policijska uprava je priopćila kako je krajem srpnja zaprimila dopis Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, poslan svim policijskim upravama, u kojem se traži stupanje u kontakt s ustanovama za liječenje osoba s duševnim smetnjama, a "kako bi ih se upoznalo i senzibiliziralo na novu pojavnost, radikalizaciju osoba s duševnim smetnjama".


Pojašnjavaju kako je "u državama članicama EU-a uočen trend prema kojem osobe s duševnim smetnjama razvijaju naklonost radikalnim ideologijama i interesu za terorističke organizacije" te da je "određeni broj takvih osoba započeo pripremanje terorističkih napada, što je zahvaljujući dobroj suradnji policije i liječnika specijalista za liječenje osoba s duševnim smetnjama prevenirano".


Iako takvih slučajeva nije bilo u Hrvatskoj, slijedeći dobre prakse drugih država, intencija je ove naložene aktivnosti bila, radi zajedničkog preventivnog djelovanja, stupiti u kontakt s ustanovama i ordinacijama za liječenje osoba s duševnim smetnjama te ih senzibilizirati i upozoriti na novouočenu pojavnost, ističu u Osječko-baranjskoj PU.


Stoga je osječko-baranjska policija, odnosno 1. policijska postaja Osijek, počela provođenje naložene aktivnosti, ali je, "za razliku od ostalih policijskih postaja u policijskim upravama, široko tumačeći zahtjev Uprave kriminalističke policije, kontaktirala i one medicinske ustanove za koje to nije bilo zatraženo".


"Opisana preventivna aktivnost nije nikakva nova obveza liječnika niti na bilo koji način zadire u prava pacijenata. Naime, to pitanje regulirano je u članku 21. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, gdje su jasno propisane obveze liječnika, odnosno situacije u kojima javni interes preteže nad obvezom čuvanja liječničke tajne", kaže se u priopćenju PU.


Napominju kako je jedina namjera kontaktiranje sa specijaliziranim ustanovama i liječnicima te njihova senzibilizacija na postojeći trend u svijetu kako bi se u slučaju uočavanja indikativa rizika mogla nastaviti suradnja koja je i do sada postojala.
"Zbog želje da se namjera osječke policije dodatno objasni, Policijska uprava će u najkraćem mogućem roku inicirati sastanak s predstavnicima nadležnog doma zdravlja", ističu u policiji. H/V.T.
Liječnici nisu zadovoljni inicijativom
Mediji su prenijeli dopis koji su iz policije poslali Ravnateljstvu Doma zdravlja Osijek, a liječnici su vrlo brtzo reagirali. "Pisali smo pravobraniteljici jer ovo je apsolutno posao koji liječnici obiteljske medicine ne mogu raditi. To je samo još jedan dodatni način da se naruši odnos povjerenja između pacijenta i liječnika, a to ne smijemo dopustiti", izjavio je dr. Berislav Bulat iz KoHOM-a.