Novosti
PREMIJER PLENKOVIĆ JOŠ JEDNOM OSUDIO INCIDENT KOD KNINA

"Treba poduzeti sve da se počinitelji sankcioniraju"
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je napad na pripadnike srpske nacionalnosti u Uzdolju i Đevrskama očito bio promišljen čin, pa treba poduzeti sve da se počinitelji otkriju, kazne i sankcioniraju.


Plenković je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje o izjavama koalicijskog partnera i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, koji je najavio da će se nakon nedavnih napada na Srbe obratiti međunarodnim institucijama zbog kršenja manjinskih prava i sloboda u Hrvatskoj te je poručio kako "više nikoga ništa neće moliti niti tražiti".


Skupina maskiranih osoba je 21. kolovoza u Uzdolju i Đevrskama upala u kafiće i fizički napala osobe srpske nacionalnosti koje su gledale prijenos utakmice Crvene zvezde, pri čemu je bilo ozlijeđenih osoba. Pupovac je također pobrojao 12 slučajeva napada na pripadnike srpske nacionalnosti, spomenuvši i nedavne incidente u Supetru i Viškovu.


"Pogledao sam sva tri incidenta koja su spomenuta, i Supetar, i Viškovo, i ovo jučer u Kninu. Ja i Vlada vrlo smo oštro i momentalno osudili sve te incidente. I dalje mislim da ono što radimo kao Vlada, gdje su ne samo SDSS, nego i svi zastupnici manjina u Hrvatskom saboru dio parlamentarne većine, i to na našu inicijativu", kazao je Plenković.


Kao zemlja koja je riješila sva svoja strateška ključna pitanja, poput slobode, demokracije, reintegracije okupiranog teritorija, mira, pozicioniranja u NATO-u i EU-u, funkcioniranja institucija, mi moramo djelovati kao samopouzdan narod koji cijeni postojanje manjina u svojoj zemlji i štiti njihova prava, dodao je.


Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak kako osuđuje svako nasilje dodavši i kako će incident kod Knina komentirati kada dobije detaljno policijsko izviješće. "Osuđujem svako nasilje, a slučaj ću komentirati kada dobijem detaljno policijsko izviješće", izjavila je predsjednica.


Predsjednik SDSS-a MiIorad Pupovac najavio je u petak da će se nakon nedavnih napada na pripadnike srpske nacionalne manjine obratiti međunarodnim institucijama zbog kršenja manjinskih prava i sloboda u Hrvatskoj te poručio kako "više nikoga ništa neće moliti niti tražiti".
Nakon svega što se dogodilo, načela međunarodnog poretka u Hrvatskoj ozbiljno su kompromitirana, ocijenio je Pupovac na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Poručio je kako će bez obzira na sve pronaći snage za borbu za poštivanje Ustava, da u Hrvatskoj konačno zavlada mir i nitko ne bude proganjan zato što je drugačije nacije, vjere, ili političkog uvjerenja, spolnog ili rodnog opredjeljenja. Ustvrdio je kako je Hrvatska, nažalost, jedina od zemalja bivše Jugoslavije zahvaćenih ratom u kojoj se i dalje ratuje, u kojoj ratujemo sami protiv sebe, koristeći dio građana srpske nacionalnosti kao povod i opravdanje. Vrijeme je da se to promijeni, kaže Pupovac.H
Milorad Pupovac

predsjednik SDSS-a

Bez obzira na sve, pronaći ću snage za borbu za poštivanje Ustava, da u Hrvatskoj konačno zavlada mir i nitko ne bude proganjan zato što je drugačije nacije, vjere, ili političkog uvjerenja, spolnog ili rodnog opredjeljenja. Hrvatska je, nažalost, jedina od zemalja bivše Jugoslavije zahvaćenih ratom u kojoj se i dalje ratuje, u kojoj ratujemo sami protiv sebe...
Možda ste propustili...