Novosti
RACIJA U NJEMAČKOJ I HRVATSKOJ

Pravili eksploziv i prodavali drogu
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Policija je u utorak pretražila lokacije u Njemačkoj, Hrvatskoj i Litvi, a akcija je povezana sa zatvaranjem internetske stranice koja je služila za razmjenu materijala i informacija o sastavljanju eksplozivnih naprava, ali i za preprodaju droga, priopćilo je u utorak njemačko državno odvjetništvo i policija u Goettingenu.


"Ilegalne virtualne trgovine u kojima se preprodaje oružje, droga ili eksploziv, poput platforme protiv koje je danas izvedena akcija, vrlo su opasne", rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donja Saska Boris Pistorius na izvanrednoj konferenciji za medije. Akcija je počela u utorak ujutro, u 4.30, na 34 lokacije u Njemačkoj, Hrvatskoj i Litvi.


Prije toga je zaplijenjen server s domenom xplosives.net, na kojem su bile brojne upute za gradnju eksplozivnih naprava i miješanje eksploziva. Na forumu, koji je bio dio stranice, bilo je oko 3000 članova, od kojih je 360 aktivno sudjelovalo u razmjeni podataka. Na platformi su širene i informacije o tzv. Spreng Conventions, na kojima su demonstrirane eksplozivne naprave.


Državni odvjetnik Ingo Rau pohvalio je međunarodnu suradnju koja je dovela do zatvaranja te internetske platforme.


"Ovaj je slučaj pokazao u kojoj mjeri su njemački istražni organi, posebice u sektoru kibernetičkog kriminala, ovisni o profesionalnoj međunarodnoj suradnji", rekao je Rau. Na upit Hine, policija u Goettingenu je priopćila kako u ovom trenutku ne može otkriti detalje vezane uz dio akcije koji se odvio u Hrvatskoj.


"Državno odvjetništvo će sutra (u srijedu, nap. ur.) tijekom dana odlučiti hoće li javnosti predočiti detalje akcije", rekla je za Hinu glasnogovornica policije Julia Huhnhold. U raciji je zaplijenjeno 127 kg eksploziva, kao i materijala za pripremu eksplozivnih naprava, ali i više od 30 kg materijala za dobivanje sintetičnih droga. Nije specificirano koliko je eksploziva i droge nađeno u kojoj zemlji. H
Možda ste propustili...