Novosti
PRISEGNULO 700 POLICAJACA

Božinović: Policija je jamac zaštite granica
Objavljeno 14. srpnja, 2019.
Najuspješnijim nastavnicima i polaznicima škole, od kojih je 29 završilo školovanje s ocjenom 5,0, uručena su priznanja

Da nema hrvatske policije i odlučnog rada na zaštiti hrvatske granice sigurno da bi valova migranata bilo. Međutim, rad svih rodova hrvatske policije - jer to je multidisciplinarna zadaća koju obavlja ne samo granična, nego i kriminalistička, specijalna i interventna policija - jamstvo je ne samo zaštite hrvatskih granica, nego i da do valova migranata neće doći, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Zagrebu, nakon svečane prisege 14. naraštaja polaznika Policijske škole "Josip Jović “.

Ove je godine nakon završetka školovanja, prisegu za rad u policiji položilo gotovo 700 polaznika škole.

- Godinama se primalo 300, maksimalno 400 pripadnika u sustav MUP-a. Izazovi s kojima se policija susreće sve su veći i sofisticiraniji i zato trebamo ne samo brojne, nego i odlično obučene mlade ljude - rekao je Božinović, čestitajući djevojkama i mladićima na odabiru da budu policijski službenici. Rekao je kako je to "više od zanimanja”, odnosno da je to način života 365 dana u godini, 24 sata dnevno te da se od njih očekuje da u svakoj prilici dosljedno, zakonito i nepristrano postupaju, uz beskompromisno poštivanje i štićenje temeljnih ljudskih prava. Ministar je naglasio da je 14. naraštaj polaznika škole "prva generacija polaznika u kojoj su žene zastupljene 33 posto", a dosadašnji je prosjek zastupljenosti žena u policiji nešto iznad 18 posto. Najuspješnijim nastavnicima, odgajateljima i polaznicima škole uručena su priznanja, a treba naglasiti i kako je 29 polaznika školovanje završilo s ocjenom 5,0.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je mladićima i djevojkama da su oni jamac sigurnosti i još većeg boljitka Hrvatske te da biti policajac prije svega znači biti čovjek, a da pravda, pravičnost i etičnost trebaju biti ključni postulati njihovog djelovanja. Voditeljica policijske škole “Josip Jović“ Renata Odeljan rekla je da postati, i ostati policajac i policajka, i s kojima će se ponositi njihove obitelji i prijatelji, nije lak zadatak. “Zato osjećaj ponosa i časti koji u ovom trenutku osjećaju vaši roditelji, partneri, rodbina i prijatelji, a i vi sami - dobro upamtite. I nosite ga u sebi, jer će vam pomoći kad se suočite s iskušenjima i problemima koji će vam stati na put”, zaključila je Odeljan.

Igor Bošnjak/Hina
VLADI JE POTREBNO OSVJEŽENJE
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je na novinarsko pitanje o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, odnosno o broju ministara koji će biti zamijenjeni, odgovorio kako se tu ne radi o zamjenama. “Jednostavno je zaključeno da u ovom trenutku Vladi treba osvježenje. Nije to nikakav novuum, nešto što se i ranije nije događalo i ovoj i ranijim vladama, a konkretne odluke su nadležnost predsjednika Vlade i on će o tome odlučiti”, dodao je ministar. Podsjetimo, o novim ministrima Sabor bi mogao raspravljati i glasati na izvanrednoj sjednici krajem ovoga tjedna.