Novosti
DAN “EUROPSKE AMAZONE”

Zajednički skok u Dravu za važnost očuvanja rijeka
Objavljeno 14. srpnja, 2019.
Na Dan "europske Amazone", koji se svake godine obilježava 14. srpnja, iz WWF-a su u nedjelju podsjetili na važnost očuvanja iznimno vrijednog riječnog krajolika i planiranog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u pet zemalja: Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Srbiji.

Velikim skokom (Big Jump), tj. zajedničkim skokom u Dravu na više lokacija, više stotina građanki i građana u nedjelju je na simboličan način upozorilo na važnost očuvanja rijeka i njihovih ekosustava.

Iako smo sve bliže očuvanju tog područja, rad na zaštiti prirode i održivi razvoj mora biti konstanta kako bi se svladale moguće prijetnje, među kojima je i posljednja izmjena Zakona o vodama kojom se dopušta vađenje sedimenta iz rijeka bez prethodnog poštovanja procedura prema direktivama Europske unije. Riječ je o štetnoj praksi kojoj moramo stati na kraj želimo li područje Mure, Drave i Dunava sačuvati i za buduće generacije, upozorila je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije. Revitalizacija rijeka pravi je smjer kojim treba ići, istaknula je. Iz WWF-a su pojasnili da je do izglasavanja novog Zakona o vodama bilo potrebno poštovati europske direktive koje nalažu obvezu procjene utjecaja na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000 iskapanja sedimenta iz rijeka, ali da su izmjenama zakona i ukidanjem te obveze pojedini koncesionari dobili povlašteni položaj što je, između ostalog, i protuustavno. H